Στο μέτωπο στέλνονται 24.000 Ουκρανοί στρατιώτες οι οποίοι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στα δυτικά όπλα στην Ευρώπη και ετοιμάζονται να ριχθούν στις μάχες με τη Ρωσία, οι οποίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, λόγω της έναρξης της αντεπίθεσης. 

Η Ουκρανία που μετρά ορισμένα εδαφικά κέρδη έχει τεράστιες απώλειες και σε προσωπικό, αλλά και σε οπλικά συστήματα και έτσι στέλνει διαρκώς νέες ενισχύσεις στο μέτωπο.

Ανάμεσά τους θα είναι και οι 24.000 στρατιώτες που εκπαιδεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ευρώπη και αποτελούν την «χρυσή» εφεδρεία των Ουκρανών για να ανακαταλάβουν Μπάκχμουτ και Κριμαία.

Είναι όλοι εκπαιδευμένοι στα δυτικά όπλα και θα ηγηθούν των επιθέσεων με τα δυτικά άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, αυτοκινούμενα πυροβόλα κλπ.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, από τις 4 Ιουνίου ο Ουκρανικός στρατός έχασε 7.500 στρατιώτες και 189 τεθωρακισμένα.

Μόνο στις 13 Ιουνίου ο ουκρανικός στρατός έχασε σχεδόν 1.000 στρατιώτες εκ των οποίων 800 στην περιοχή Ζαπορίζια όπου εξελίσσεται σε κολαστήριο.

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών ήδη εκπαιδεύονται στα μαχητικά F-16.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει ακόμη για την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών τέταρτης γενιάς στην Ουκρανία, αλλά  δήλωσε ότι η εκπαίδευση του προσωπικού από την Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Το γεγονός ότι η εκπαίδευση έχει ξεκινήσει μας παρέχει τη δυνατότητα να αποφασίσουμε επίσης να παραδώσουμε τα αεροπλάνα και τότε οι πιλότοι θα είναι έτοιμοι να τα πετάξουν», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του στη συνάντηση υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

 Η εξέλιξη, αναφέρει ο Guardian, έρχεται έπειτα από μήνες εσωτερικής συζήτησης στις ΗΠΑ σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση από την Ουκρανία αεροσκαφών F-16 για να επιτεθούν σε στόχους στο ρωσικό έδαφος, κάτι που ενδεχομένως κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν την άδεια για την εξαγωγή των αεροσκαφών σε τρίτες χώρες.

Πηγή: newsone.gr