Με πράσινο χρωματίστηκε η Ελλάδα στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αφού ο δείκτης θετικότητας των τεστ κορονοϊού, έπεσε κάτω από το 4%, δηλαδή το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης.

Αχτίδα αισιοδοξίας: Κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα
 ECDC

Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα για την πτωτική πορεία της επιδημίας είχε τονιστεί και κατά την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Οι επιστήμονες τονίζουν, όμως, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας, αφού «η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι η ανοδική, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα».

Mε βάση τα στοιχεία των τελευταίων 7 και 14 ημερών, το ECDC έχει χρωματίσει κόκκινες τις περιοχές από τη Θεσσαλία και πάνω και όλη τη Μακεδονία. Στις συγκεκριμένες περιοχές τα θετικά κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 άτομα ξεπερνούν τα 150.

Εκτός από τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα που είναι με πράσινο χρώμα, όλη η υπόλοιη Ελλάδα είναι πορτοκαλί, δηλαδή καταγράφονται απο 25 έως 150 κρούσματα, ανά 100.000 πληθυσμού.

Αχτίδα αισιοδοξίας: Κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα
 ECDC

news247.gr

Πηγή: newsone.gr