Η απροκάλυπτη απόφαση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, να αναγκάσει μια εμπορική πτήση σε προσγείωση ούτως ώστε να συλλάβει έναν αντιφρονούντα δημοσιογράφο δείχνει πόσο εύκολα μπορεί ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών να εμπλακεί σε γεωπολιτικά ζητήματα, μερικές φορές με επικίνδυνες προεκτάσεις.

Οι συνέπειες της «κρατικής αεροπειρατείας» στην προκειμένη περίπτωση ήταν άμεσες. Μια ημέρα μετά την αποστολή μαχητικού αεροσκάφους για την απογείωση της πτήσης της Ryanair, ο ισχυρός πρόεδρος της χώρας έγινε αποδέκτης επιπλήξεων από τη διεθνή κοινότητα, ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφή αποφάσισαν τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της ΕΕ σε αεροπλάνα της Λευκορωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Δευτέρα τις αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στο μπλοκ να σταματήσουν να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία, καθώς απαγορεύει στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ΕΕ. Η Βρετανία επέβαλε παρόμοιους περιορισμούς, τη στιγμή που αρκετές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες εκφράζουν την πρόθεσή τους να σταματήσουν να διασχίζουν τη χώρα μέχρι νεωτέρας.

«Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, αναστέλλουμε τις πτήσεις μας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας προς το παρόν» δήλωσε σε δήλωση ο Tal Muscal, εκπρόσωπος της Lufthansa. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία ακολούθησε το παράδειγμα της της Austrian Airlines για τη διακοπή πτήσεων πάνω από τη Λευκορωσία, με τις δύο εταιρείες να συγκαταλέγονται στις κορυφαίες παγκοσμίως.

Η Air France και η KLM αργότερα δήλωσαν ότι θα αναστείλουν, επίσης, πτήσεις που διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ανέφερε το Reuters.

Διαβάστε επίσης

  • Ανάλυση: Τι συμβαίνει στη Λευκορωσία: Η απαγωγή, ο Λουκασένκο και ο ρόλος της Ρωσίας
  • Θρίλερ με την αποβίβαση Έλληνα στην πτήση της Ryanair – Ο ρόλος των πρακτόρων της KGB

Είναι εφικτό;

Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν στους New York Times ότι η κίνηση απομόνωσης της Λευκορωσίας θα είναι δύσκολη και δαπανηρή για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν ήδη την Ουκρανία, τον νότιο γείτονα της χώρας, λόγω σύγκρουσης με τη Ρωσία, και ο τελευταίος αυτός περιορισμός ενδέχεται να παρουσιάσει επιπλοκές σε ορισμένες πτήσεις.

Η αποφυγή της Λευκορωσίας σε πτήσεις Βορρά-Νότου είναι εφικτή, ανέφεραν αναλυτές από το «Eurasia Group», μια εταιρεία ερευνών. Ωστόσο, η παράκαμψη της Λευκορωσίας, ενώ η πτήση ακολουθεί δρομολόγιο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, θα αποδειχθεί δαπανηρή.

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 3.300 πτήσεις πέρασαν πάνω από τη Λευκορωσία, εκ των οποίων μόνο το 1/5 προσγειώθηκε ή αναχώρησε από τη χώρα, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης Flightradar24.

Αν και η Λευκορωσία δεν αποτελεί μεγάλο ευρωπαϊκό κόμβο, η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, «εξυπηρετεί» διάφορες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa, η Austrian Airlines και η Turkish Airlines. Επίσης, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η Delta Air Lines και η United Airlines χρησιμοποιούν το Μινσκ μέσω συνεργασιών με ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς.

Οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάζονται συχνά να προσαρμόζονται σε πολιτικά και γεωπολιτικά δεδομένα. Αυτό το μήνα, για παράδειγμα, αρκετές αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις από και προς το Ισραήλ, καθώς η σύγκρουση κλιμακώθηκε.

in.gr

Πηγή: newsone.gr