Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη σαρωτική επικράτησή τους, οι Ταλιμπάν ετοιμάζονταν να παρουσιάσουν την κυβέρνηση που θα αναλάβει την τύχη του Αφγανιστάν.

Ο Αχμαντουλάχ Μουτακί, εκ των ηγετικών στελεχών του ισλαμικού κινήματος, δήλωσε την Πέμπτη ότι επρόκειτο να λάβει χώρα επίσημη τελετή στο προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ ήταν πιο αόριστος, αναφέροντας ότι η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος ήταν θέμα «λίγων ημερών».

Όπως μεταδίδει το AlJazeera, η ισλαμιστική ομάδα αναμένεται να ανακοινώσει τον σχηματισμό κυβέρνησης την Παρασκευή, καθώς αντιμετωπίζει εγχώριες και διεθνείς πιέσεις με φόντο τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά των γυναικών.

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα μπορούσε να γίνει μετά τη σημερινή προσευχή, είπαν δύο πηγές των Ταλιμπάν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, με την πίεση να αυξάνεται όσο αντιστέκονται κάποιες ένοπλες ομάδες που έχουν ως προπύργιο της Κοιλάδα Παντσίρ.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα για τις προθέσεις των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση και των τελευταίων αμερικανών στρατιωτών και θα επηρεάσει τη στάση που θα κρατήσουν απέναντί τους οι κυβερνήσεις της Δύσης στα δύο κρίσιμα για τους νέους άρχοντες του Αφγανιστάν ζητήματα: Την εξασφάλιση διεθνούς νομιμοποίησης και την έξοδο της χώρας από την οικονομική ασφυξία.

Ποιος θα είναι επικεφαλής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα διορίσει τον Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ στη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

Είναι το πρόσωπο που προεδρεύει του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν και ηγήθηκε της ομάδας που διαπραγματεύτηκε με τους Αμερικανούς στην Ντόχα του Κατάρ. Στους κόλπους του κινήματος, άλλωστε, ο Μπαραντάρ πιστώνεται τη νίκη στον 20ετή πόλεμο.

Μεταξύ άλλων, διεθνείς εκθέσεις αναφέρουν ότι ήταν εκείνος που εστίασε στην ανάγκη των Ταλιμπάν να αυξήσουν την απήχησή τους στον λαό του Αφγανιστάν.

in.gr

Πηγή: newsone.gr