Με την οικονομία να παραμένει σε lockdown και την επιχειρηματική δραστηριότητα να βρίσκεται στον «πάγο», τράπεζες και ευρωπαϊκοί θεσμοί ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να «ξεπαγώσει» τους πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο δέχεται συνεχώς οχλήσεις από τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης δανείων για την πλήρη επανεκκίνηση των πλειστηριασμών και των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης από τον ερχόμενο Ιούνιο, αναμένοντας το άνοιγμα των δικαστηρίων. Μάλιστα, οι θεσμοί κρατούν το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες εβδομάδες, η οποία συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης ύψους 640.000.000 ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων.

Άλλωστε, στην επόμενη αξιολόγηση θα αναλυθεί ιδιαίτερα το νέο πλαίσιο για τον πτωχευτικό νόμο που αφορά τα χρέη των νοικοκυριών. Το πλαίσιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκκίνηση των πλειστηριασμών. Μέχρι τότε υπάρχει ένα άτυπο moratorium κυβέρνησης και θεσμών για την προστασία της α’ κατοικίας των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών.

Οι δανειστές εκτιμούν ότι με το πρόγραμμα «Γέφυρα 1», που επιδοτεί τη δόση δανείου νοικοκυριών με δάνειο α’ κατοικίας, αλλά και το αντίστοιχο «Γέφυρα 2» για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, καλύπτεται ένα μεγάλο φάσμα δανειοληπτών, το οποίο έχει πληγεί από την πανδημία.

«Ξεμπλοκάρονται» πλειστηριασμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχετική διάταξη, με την οποία θα «ξεμπλοκάρονται» οι πλειστηριασμοί για τους εξής δανειολήπτες:

  • Όσους δεν έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν έχουν μειωμένα εισοδήματα.
  • Όσους δεν ανήκουν στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι έως τη λήξη της πανδημίας θα έχουν αρχίσει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για μεγάλα ακίνητα, αλλά και όσον αφορά τα χρέη των στρατηγικών κακοπληρωτών, που χρονολογούνται στην προ κορωνοϊού εποχή.

Πρόθεση των θεσμών είναι να εκκινήσουν πλήρως οι πλειστηριασμοί από την 1η Ιουνίου και θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες οι οποίοι δεν θα έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους με τις τράπεζες ή τις εταιρίες διαχείρισης, αλλά και τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα «Γέφυρα», που εκτείνονται χρονικά έως το τέλος του 2021.

Πηγή: newsone.gr