Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ διαπίστωσε αλλαγή του κλίματος σε βάρος της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με δηλώσεις του μετά το τέλος του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ ζήτησε τον τερματισμό από μέρους της Άγκυρας των συνεχιζόμενων προκλήσεων, τονίζοντας ότι «η υπομονή (σ.σ. απέναντι στην Τουρκία) φτάνει στο τέλος της, το νήμα της υπομονής είναι σαν να έχει ήδη σπάσει».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστρίας, εκφράζει την πεποίθησή του πως θα μπορούσαν να υπάρξουν σαφείς αποφάσεις ως προς την Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, και επισημαίνει ότι μία σειρά κρατών εκφράστηκαν στην ίδια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, όλες οι προσπάθειες να διαμορφωθεί μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, τορπιλίστηκαν. «Τα θαλάσσια σύνορα θα μπορούσαν τελικά να καθοριστούν μόνον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αντιμετωπίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως τον ιδιωτικό κήπο της» τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας ταυτόχρονα να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας. Ο ίδιος πιστεύει ότι «υπάρχει σίγουρα μία αλλαγή στην ευαισθητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη θεμελιώδη συζήτηση για το πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία στο μέλλον».

Νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών στις Βρυξέλλες, ο Σάλενμπεργκ είχε ζητήσει «πολύ ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στην Τουρκία», ελπίζοντας, όπως τόνισε, ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ληφθούν «σαφείς αποφάσεις για την Τουρκία».

«Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι μία στρατηγική πρόκληση. Η πολιτική ‘άνοιγμα της πόρτας, κλείσιμο της πόρτας΄, την οποία ακολουθεί η Άγκυρα, δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτή από εμάς» είχε επισημάνει στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.

Πηγή: newsone.gr