Την πρότασή τους για την αγορά 4 καινούργιων φρεγατών [email protected] από το Πολεμικό Ναυτικό παρουσίασαν σήμερα οι Γάλλοι, στην γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα παρόντος του αντιπροέδρου της εταιρείας Naval Group

Η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή μία εκ των νέων φρεγατών FDI στην Γαλλία και παράδοσή της στις αρχές του 2025.

Οι άλλες τρεις νέες φρεγάτες, σύμφωνα με την πρόταση, θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία (όποια η ελληνική πλευρά επιλέξει) και θα έχουν ημερομηνίες παράδοσης το 2027, το 2028 και το 2029.

Ως ενδιάμεση λύση, οι Γάλλοι προτείνουν την δωρεάν παραχώρηση δύο εν ενεργεία φρεγατών του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για την αντιαεροπορική φρεγάτα AAW Jean Bart και την ανθυποβρυχιακή φρεγάτα ASW Latouche-Treville, οι οποίες προτείνεται να παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του 2022. 

Η φρεγάτα Jean Bart έχει ως βασική αποστολή την αντιαεροπορική δράση, υποστηρίζοντας τη ναυτική αεροπορία με πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου αεροπλανοφόρου και πιθανώς εμπορικών πλοίων.

Η φρεγάτα Latouche-Treville έχει ως βασική αποστολή την ανθυποβρυχιακή δράση σε ανοιχτή θάλασσα και την προστασία μονάδων υψηλής αξίας.

Η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (Ψαρά, Σαλαμίς, Ύδρα, Σπέτσαι) από την Thales σε ελληνικά ναυπηγεία.

Τα στελέχη της ελεγχόμενης από το γαλλικό δημόσιο Naval Group δεν αποκάλυψαν το κόστος που θα απαιτηθεί για την αγορά των τεσσάρων νέων φρεγατών τύπου FDI (ή [email protected]), διευκρίνισαν όμως ότι η πρόταση περιλαμβάνει τον οπλισμό των νέων πλοίων και το Follow On Support. «Είμαστε σε ανταγωνισμό με τις άλλες υποψήφιες προτάσεις για το πρόγραμμα ναυπήγησης των τεσσάρων νέων φρεγατών, δεν μπορώ να σας δώσω ποσά» είπε ο αντιπρόεδρος της Naval Group Αλέν Γκιγιού.

«Η πρότασή μας διαφέρει από τις άλλες γιατί η παράδοση της 1ης [email protected] είναι τόσο ταχεία» υποστήριξε ο κ. Γκιγιού αναφερόμενος στην προτεινόμενη παράδοση τής πρώτης από τις τέσσερις φρεγάτες στις αρχές του 2025 και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν θα μπορέσετε να βρείτε ένα πλοίο με τόσο προηγμένες δυνατότητες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr