Από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου με την εισβολή στο Καπιτώλιο και την στάση που κράτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχει μία έντονη και μεγάλη ανησυχία στις ΗΠΑ. Αυτή αφορά τον κίνδυνο, ο απερχόμενος πρόεδρος να προκαλέσει στις μέρες που του υπολείπονται μέχρι να αναλάβει ο Τζο Μπάιντεν μία παγκόσμια πυρηνική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Όσο και αν αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει ως εξωφρενικό και τραβηγμένο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όσοι γνωρίζουν λίγο καλύτερα και έχουν συναναστραφεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν το θεωρούν και τόσο απίθανο.

Ο φόβος της Νάνσι Πελόζι

Για αυτό και σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Αμερική, η Πρόεδρος της Βουλής των ΑντιπροσώπωνΝάνσι Πελόζι, ζήτησε από τον αρχηγό του Γενικό Επιτελείου του Αμερικάνικου στρατού να μπλοκάρει την πρόσβαση Ντόναλντ Τραμπ στο… κόκκινο κουμπί.

Άλλωστε η ίδια έχει δηλώσει πως: «Δυστυχώς ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας είναι ένας ανισόρροπος, ψυχικά ασταθής, επικίνδυνος πρόεδρος των ΗΠΑ».

Η «μπάλα ποδοσφαίρου»

Όταν λέμε όμως κόκκινο κουμπί, στην ουσία εννοούμε ένα δερμάτινο βαλιτσάκι, το οποίο έδειξε στο ρεπορτάζ που πρόβαλλε το Mega το βράδυ του Σαββάτου. Αυτό έχει την κωδική ονομασία «μπάλα ποδοσφαίρου» και μεταφέρεται από τον υπασπιστή κάθε προέδρου, ο οποίος το έχει κοντά του.

Είτε ο εκάστοτε πρόεδρος είναι εντός του Λευκού Οίκου, είτε εκτός, είτε ακόμα και στο εξωτερικό, το έχει πάντα μαζί και πρέπει να συμβουλευτεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η χρήση του κόκκινου κομπιού, χρειάζεται προεδρική επιβεβαίωση. Για αυτό και έχει πάντα μαζί του έναν φάκελο με τον κωδικό, ο οποίος έχει την κωδική ονομασία «μπισκότο».

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία από το Πεντάγωνο «φεύγει» νέα εντολή για τις βάσεις πυραύλων και τα υποβρύχια, τα οποία ξεκινούν αυτό όλοι αναγνωρίζουν πως αποτελεί έναν άνευ προηγουμένου εφιάλτη.

Η μεταβίβαση από πρόεδρο σε πρόεδρο

Για την διαδικασία που ακολουθείτε κατά την παράδοση-παραλαβή της «μπάλας ποδοσφαίρου» έχει μιλήσει στο παρελθόν ο Ντικ Τσένι, κατά την διάρκεια της αλλαγής από τον Τζέραλντ Φορντ στον Τζίμι Κάρτερ το 1977.

«Καθώς γίνεται η τελετή ορκωμοσίας πισω από μία μεγάλη κολώνα, στέκονται δύο ένστολοι και την κατάλληλη στιγμή ο ένας έδωσε το βαλιτσάκι στον άλλον στον υπασπιστή του νέου προέδρου. Από εκείνη τη στιγμή, ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου».

gazzetta.gr

Πηγή: newsone.gr