Αρχική ΕΛΛΑΔΑ «Αυτοδυναμία ή περιπέτειες;» – Το δίλημμα που θα θέσει ο Μητσοτάκης ενόψει...

«Αυτοδυναμία ή περιπέτειες;» – Το δίλημμα που θα θέσει ο Μητσοτάκης ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου

61
0

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ν.Δ.

Το δίλημμα των εκλογών που θέτουν με ένταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου είναι «αυτοδυναμία ή περιπέτειες;». Οι πολίτες έδωσαν υψηλά ποσοστά στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Ν.Δ., διευρύνοντας τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά πολύ, αλλά η νέα κάλπη θα είναι άδεια και η Πειραιώς δεν θέλει να υπάρξει εφησυχασμός. Ηδη από την επομένη των εκλογών ξεκίνησαν οι κλειστές συσκέψεις για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί.

Η ηγετική ομάδα θέλει να αναδείξει περαιτέρω τον προγραμματικό λόγο της. Αλλωστε, πηγές από την Πειραιώς σημειώνουν πως αυτά για τα οποία είχε δεσμευτεί το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα υλοποίησε, κάτι που δείχνει την αξιοπιστία του, ενώ παράλληλα θα επιμείνουν στον στόχο της αυτοδυναμίας.

Ηδη οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου αποφάσισαν ποιον θέλουν για πρωθυπουργό και τι κυβέρνηση επιθυμούν, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, και πλέον μπαίνει με μεγαλύτερη ένταση το διακύβευμα των νέων εκλογών: «Αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. ή περιπέτειες;». «Χρειάζεται αυτοδυναμία για να μην ξαναμπούμε σε περιπέτειες», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξή του.

Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου μπορεί να διεξαχθούν πλέον με το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, αλλά η αυτοδυναμία θα εξαρτηθεί όχι μόνο από το ποσοστό που θα λάβει η Ν.Δ., αλλά και από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Στο ενδεχόμενο που η νέα Βουλή έχει πάνω από πέντε κόμματα, τότε θα ανέβει και ο πήχυς της αυτοδυναμίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πειραιώς ετοιμάζεται για μάχη σε τρία μέτωπα.

– Πρώτον, να κινητοποιήσει τους παραδοσιακά δεξιούς ψηφοφόρους που μπορεί να επέλεξαν κόμματα δεξιά της Ν.Δ. Ηδη στο προσκήνιο ήρθε το κόμμα ΝΙΚΗ, που οριακά δεν μπήκε στη Βουλή. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη βόρεια Ελλάδα και στα κόμματα που κινούνται δεξιά της Ν.Δ. «Στη βόρεια Ελλάδα, εγώ είμαι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Αισθάνεται ότι είναι παραμελημένη, σε έναν βαθμό δικαιολογημένο. Δεν βάφτηκε τυχαία ο χάρτης γαλάζιος. Στη βόρεια Ελλάδα έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας», σημείωσε και προσέθεσε: «Στους πολίτες που τοποθετούνται σε κόμματα δεξιά της Ν.Δ. θα τους έλεγα να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και όχι στα λόγια. Να αναλογιστούν αν αξίζει να δώσουν την ψήφο τους σε κόμματα διαμαρτυρίας, που ουσιαστικά δεν έχουν να συνεισφέρουν πολλά στη διακυβέρνηση της χώρας». Να σημειωθεί πως η Α’ Θεσσαλονίκης, όπου η Ν.Δ. πήρε 34,15%, κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος, που ξεπέρασε το 40%, αποτελεί μία από τις περιοχές-κλειδιά στην οποία έχει εστιάσει η Πειραιώς. Ετσι, από τα επόμενα 24ωρα, θα ξεκινήσουν οι περιοδείες στη βόρεια Ελλάδα προβεβλημένων στελεχών που μιλούν στο θυμικό των νεοδημοκρατών ή έχουν αναφορές στη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ., ώστε να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους. Στο στόχαστρο μπαίνουν η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ, ακόμα και το κόμμα των Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και Κωνσταντίνου Μπογδάνου, αν φυσικά περάσει τη βάσανο του Αρείου Πάγου. Ανάμεσα στα «γαλάζια» στελέχη που θα ανέβουν στη βόρεια Ελλάδα θα είναι, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που και το προηγούμενο διάστημα περιόδευσε εκεί, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης.

– Δεύτερον, να απευθυνθεί εκ νέου στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο κατά την οποία η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να βρεθεί ακόμα και στη δεύτερη θέση, μετά τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, ενώ στη μάχη θα μπουν και στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και εκλέχθηκαν με τη Ν.Δ., όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ασκεί κριτική στη Χαριλάου Τρικούπη για τη στάση που κρατάει. «Εξακολουθεί να μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να γυρίσει πίσω, στις μεγάλες δόξες του ‘80, μόνο που είμαστε στο 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 μονάδες, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε δύο, δεν το λες και θρίαμβο», ανάφερε χαρακτηριστικά.

– Τρίτον, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον προγραμματικό λόγο της για την επόμενη τετραετία, αφού εδώ και καιρό είχε καταρτιστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη νέα τετραετία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέες μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων, όπως η Υγεια, και αυξήσεις μισθών. Εξάλλου, τη Ν.Δ. στήριξαν και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες και η Πειραιώς επιδιώκει να διευρύνει και άλλο την απήχησή της.

Προειδοποιητικό μήνυμα

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά περιοδείες σε όλη τη χώρα, ενώ στο «παιχνίδι» επιδιώκει να βάλει και όλους τους πρώην πλέον υπουργούς του αλλά και τους υποψήφιους βουλευτές του, ακόμα και αν δεν εκλέχθηκαν την περασμένη Κυριακή. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στους υποψηφίους του και τους ζήτησε να τρέξουν όπως έτρεξαν και στις προηγούμενες εκλογές που διεκδίκησαν την είσοδό τους στη Βουλή. Και αυτό γιατί, λόγω της λίστας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, υπάρχει ο κίνδυνος να μην κινητοποιηθούν όχι μόνο όσοι δεν έχουν πιθανότητες εκλογής, αλλά και εκείνοι που εκλέγονται και μπορεί να επαναπαυθούν.

«Θα αξιολογήσω πολύ προσεκτικά τη δουλειά που θα κάνουν τα στελέχη και έχω την απαίτηση να τρέξουν για το κόμμα όπως έτρεξαν για τον εαυτό τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, τόνισε πως η στάση που θα κρατήσουν ακόμα και οι εκλεγμένοι βουλευτές σε αυτή τη μάχη θα βαρύνει στις τελικές του αποφάσεις για τυχόν αξιοποίησή τους, εφόσον οι πολίτες του δώσουν μια δεύτερη θητεία.

Ετσι, μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., οι Γιάννης Μπρατάκος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Ακης Σκέρτσος και, φυσικά, ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης, θα αξιολογούν τις δραστηριότητες όλων των υποψηφίων.

Είναι σαφές ότι η Πειραιώς όχι μόνο επιδιώκει να κινητοποιήσει τα «γαλάζια» στελέχη από όλες τις γενιές, αλλά βάζει στο μικροσκόπιο και την εκλογική δραστηριότητα όσων εκλέχθηκαν την περασμένη Κυριακή, αφού δεν περισσεύει καμία ψήφος.

Πηγή: newsone.gr