Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα Κύπρου, προκάλεσε τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δημοσιοποιήσει την ηχογράφηση από συνομιλία τους, κατά την οποία ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι ο κ. Αναστασιάδης του μίλησε για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

«Όπως εκείνος ηχογράφησε τα όσα ελέχθησαν, το πράξαμε και εμείς», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς για τις τουρκικές επιδιώξεις για δύο κράτη υπό το πρόσχημα της συνομοσπονδίας, ο κ.Αναστασιάδης εξέφρασε την ανησυχία του ότι μέσα από την συνομοσπονδία να μην επιδιωχθεί στο τέλος η οριστική διχοτόμηση ή τα δύο ξεχωριστά κράτη και είναι κάτι που ουδέποτε η ελληνοκυπριακή πλευρά απεδέχθη.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε πως δεν θα μετατρέψει ολόκληρη την Κύπρο σε επαρχία της Τουρκίας, δίνοντας δικαιώματα ελέγχου των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης. Ήταν ένας από τους λόγους που όπως είπε, εισηγήθηκε την αποκέντρωση.

Κληθείς να σχολιάσει για το πώς περιμένει την Τουρκία να εμφανιστεί στις διαπραγματεύσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ευχή να παρουσιαστεί με δημιουργικές προτάσεις.

«Εγώ θα πάω», πρόσθεσε, «με θετική πρόθεση, με αποφασιστικότητα να διαβουλευτώ με σοβαρότητα αυτό που έχουμε μπροστά μας, να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούσε η τουρκική εμμονή για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια λύση που να αντιμετωπίζει και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και τη δυσπιστία που δημιουργήθηκε αλλά και εκείνες των Ελληνοκυπρίων».

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr