Για τις συγκεντρώσεις

Αναφορικά με τις συγκεντρώσεις ο νόμος θα ορίζει πως θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, για τα οποία θα υπάρχει συμφωνία από πριν.

Ταυτόχρονα, καταργείται η αφισοκόλληση εντός των επιχειρήσεων και θα αναρτώνται μόνο ηλεκτρονικά σε ιστότοπο που θα έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι.

Τη δαπάνη για τη δημιουργία του ιστοτόπου θα καλύπτει ο εργοδότης.

Με ηλεκτρονική ψηφοφορία οι απεργίες

Σε ό,τι αφορά στην κήρυξη απεργίας, θα πρέπει το συνδικαλιστικό όργανο να ενημερώνει 24 ώρες πριν για την ημέρα, την ώρα και τους λόγους που τη θεμελιώνουν.

Για να κηρυχτεί μία απεργία, θα είναι απαραίτητο το συνδικαλιστικό όργανο να εξασφαλίσει το δικαίωμα ψηφοφορίας όλων των εργαζομένων.

Ουσιαστικά καθιερώνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την διεξαγωγή απεργίας, ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στην άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους.

Μια άλλη τομή του νέου συνδικαλιστικού νόμου, είναι πως για πρώτη φορά θα προστατεύονται όσοι θέλουν να εργαστούν. Δηλαδή σε περίπτωση που ασκείται ψυχολογική βία σε εργαζόμενους που εμφανίζονται αντίθετοι στην απεργία ή παρατηρούνται προπηλακισμοί, θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα και ποινές και η απεργία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα κηρύσσεται παράνομη.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη είχε δηλώσει ότι «λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση στο γεγονός, ότι ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό».

Πρόσθεσε δε, ότι «για αυτό το ζήτημα θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο διαβούλευσης, αλλά και κοινοβουλευτικής συζήτησης».

Αμαλία Κάτζου – CNN Greece

Πηγή: newsone.gr