Έκοψε τη φόρα σε όσους διατηρούσαν ακόμη ελπίδες για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

«Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο σε ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID», σχολίασε ο καθηγητής.

Και εξήγησε: «Παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου. Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία».

Άρα με βάσει τα όσα ανέφερε κι εκτίμησε, πριν τις 15 Δεκεμβρίου μοιάζει… χλωμή η (όποια) άρση του lockdown.

Ο κ.Γώγος παρουσίασε και μια σειρά ανοίγματος για όταν έρθει η ώρα: «Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη. Αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα, μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο. Θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές».

Τέλος, απέρριψε τη λογική των κυλιόμενων lockdown: «Είναι ένα τελικό μέτρο που δεν περνά και το σωστό μήνυμα στους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται με τη λήξη του lockdown είναι να συμμορφωθούν οι πολίτες και το κράτος να ανοίξει με ασφάλεια».

newsbreak.gr

Πηγή: newsone.gr