Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Δαδιά: Νεκρά και πυρόπληκτα ζώα βρέθηκαν στο δάσος, κίνδυνος να χαθούν προστατευόμενα...

Δαδιά: Νεκρά και πυρόπληκτα ζώα βρέθηκαν στο δάσος, κίνδυνος να χαθούν προστατευόμενα είδη – «Στάχτη» το παρατηρητήριο πουλιών – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

198
0

Αμέτρητα νεκρά και πυρόπληκτα ζώα άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από πέντε μέρες και συνεχίζει να καίει στο παρθένο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου πυροσβέστες και διασώστες δίνουν τιτάνια μάχη να σώσουν ό,τι σώζεται από τον φυτικό πλούτο αλλά και την σπάνια πανίδα της περιοχής που απαρτίζεται από πολλά προστατευόμενα είδη.

Από χθες το πρωί, μέλη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» από την Αθήνα βρίσκονται στο δάσος και πραγματοποιούν επιχείρηση διάσωσης των ζώων που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έντονη είναι η αγωνία για τα προστατευόμενα, σπάνια αρπακτικά πτηνά των οποίων μοναδικό σπίτι σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι το δάσος της Δαδιάς.

«Όλο το δάσος είναι ένα οικοσύστημα που φιλοξενεί 35 είδη αρπακτικών ζώων. Θεωρείται το μέρος με τα περισσότερα είδη αρπακτικών στην Ευρώπη. Εάν δεν έχουν πια δέντρα και τόπους φωλιάσματος, αυτό είναι μια τεράστια απώλεια. Ήδη η απώλεια είναι πολύ μεγάλη. Καίγεται το σπίτι τους», επισημαίνει η πρόεδρος της «ΑΝΙΜΑ», Μαρία Γανωτή.

Μιλώντας στο ThessToday.gr η ίδια αναφέρει πως στο δάσος της Δαδιάς κατοικούν μαυρόγυπες, μαυροπελαργοί, όρνια, ασπροπάρηδες, βασιλαετοί, χρυσαετοί και πάρα πολλά άλλα είδη αρπακτικών, νυκτόβιων και ημερόβιων, τα οποία είναι όλα προστατευόμενα.

«Οι μαυρόγυπες φωλιάζουν σε δέντρα. Τα πουλιά που φωλιάζουν σε δέντρα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαυροπελαργούς που είναι εκεί πέρα. Μαυρόγυπες και μαυροπελαργοί θέλουν μεγάλα, ώριμα και παλιά δέντρα για να φωλιάσουν. Όταν δεν υπάρχουν αυτά τα δέντρα δεν θα έχουν πού να κάνουν φωλιές, δεν θα κάνουν απογόνους και το προστατευμένο είδος θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Μπορεί να χαθεί. Μόνο εκεί φωλιάζουν απ’ όλη την Ευρώπη», όπως εξηγεί.

Τα διασωθέντα από την πύρινη λαίλαπα ζώα

Κατά τις χθεσινές εξορμήσεις στο πεδίο της καμένης γης, οι διασώστες εντόπισαν πολλά νεκρά και πυρόπληκτα ζώα όπως χελώνες, σαύρες, βάτραχους και φρύνους. Εκεί έχουν στήσει έναν σταθμό όπου τα περιθάλπουν και τα φιλοξενούν προσωρινά. Οι διασώστες δεν μπορούν ακόμη να προσεγγίσουν το σημείο όπου φωλιάζουν τα άγρια πτηνά καθώς η φωτιά καίει ακόμη σε πολλά μέτωπα. Όπως επισημαίνει όμως η κα. Γανωτή, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη στο κομμάτι όπου φωλιάζουν αυτά τα πτηνά, με πρόθεση και μεριμνά να μη περάσουν οι φλόγες σε εκείνο το σημείο.

«Το κομμάτι στο οποίο βρίσκονται οι φωλιές από τους μαυρόγυπες δεν έχει πληγεί ακόμη. Ακόμη όμως δεν μπορεί να μετρηθεί το μέγεθος της καταστροφής. Τα μεγάλα αρπακτικά πετούν. Έχουν φύγει μεν, όμως από τους πυκνούς καπνούς έχουν αποπροσανατολιστεί», σημειώνει.

«Η απώλεια ενός τέτοιου οικοσυστήματος είναι τρομακτική»

Μάλιστα, η ιδιαιτερότητα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, καθιστά τη φωτιά που καίει επί σειρά ημερών εξαιρετικά ζημιογόνα με καταστροφικές συνέπειες που θα διαρκέσουν για χρόνια. Σύμφωνα με την πρόεδρο της «ΑΝΙΜΑ»: «Η απώλεια ενός τέτοιου οικοσυστήματος είναι τρομακτική. Το δάσος της Δαδιάς είναι ένα δάσος παλιό, με μεγάλα πεύκα που δεν μεγαλώνουν γρήγορα και δεν είχε καεί ξανά. Είναι μεγάλη η σημασία του για τη διατήρηση της άγριας ζωής».

δάσος

*Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα της ΑΝΙΜΑ στο Facebook

Πώς ήταν το παρατηρητήριο πουλιών στο δάσος της Δαδιάς και πώς έγινε

Σε απόσταση 2 χλμ από το Οικοτουριστικό Κέντρο, μέσα στην προστατευμένη περιοχή του Δάσους Δαδιάς, λειτουργούσε ένα κλειστό παρατηρητήριο για όλους τους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να παρατηρήσουν γύπες και άλλα αρπακτικά πουλιά που έρχονταν στην ταΐστρα….

Ήταν όμορφο και φιλόξενο… σήμερα μόνο αποκαΐδια…

Νοτιοδυτικά το κύριο μέτωπο, συνεχίζονται οι προσπάθειες περαιτέρω διάνοιξης της αντιπυρικής ζώνης

Νοτιοδυτικά, προς το πυροφυλάκιο της Γερακίνας, το τμήμα του Εθνικού Πάρκου στο οποίο βρίσκονται οι φωλιές των αρπακτικών, κινείται με αργή ταχύτητα και έρπουσα η πυρκαγιά καθιστώντας τη συγκεκριμένη περιοχή του δάσους το κύριο μέτωπο της φωτιάς. Με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη να παραμένει στη Δαδιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων με την κατάσβεση φορέων.

Σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες με το πρώτο φως της ημέρας τα μηχανήματα έργου συνεχίζουν την περαιτέρω διάνοιξη της αντιπυρικής ζώνης η οποία θα δώσει στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στην περιοχή ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή τους Εθνικού Πάρκου, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, που παραμένουν ισχυρές, επιχειρούν κατά θέσεις σε όλη την έκταση του πάρκου όπου προσβάλλουν την πυρκαγιά χαμηλά προς αποφυγή νέων αναζωπυρώσεων, ενώ από αέρος επιχειρούν σήμερα τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

real.gr

Πηγή: newsone.gr