Ο κινηματογραφιστής, από την ταράτσα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καταγράφει σκηνές της κατάλευκης Αθήνας

Καθώς η κακοκαιρία «Ελπίς» ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Αθήνα, με πολλούς μετεωρολόγους να μιλούν για χιόνι ακόμα και στο κέντρο, πολλοί θυμούνται περασμένους «χιονιάδες» που έντυσαν στα λευκά την πρωτεύουσα.

Στο κανάλι του στο YouTube, το Aylon Film Archives, ένα ψηφιακό αποθετήριο ερασιτεχνικών φιλμ τραβηγμένων στο διάστημα 1940-1980, δημοσιεύει πλάνα από το κέντρο της Αθήνας στις 17 Ιανουαρίου του 1964, όταν ένας ισχυρός χιονιάς που πάγωσε όλη τη χώρα έφτασε να «στρώσει» το χιόνι και στην πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο, «Ο κινηματογραφιστής, από την ταράτσα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μας δίνει ένα φιλμ γεμάτο από χιόνι που έχει σκεπάσει δέντρα, δρόμους, οροφές πολυκατοικιών και άλλων κτιρίων. Η κάμερα γυρίζει και βλέπουμε το νοσοκομείο Ευαγγελισμός και ένα γενικό πλάνο του Λόφου του Λυκαβηττού και τις χιονισμένες πλαγιές του.

Η Αθήνα χιονισμένη το 1964 (έγχρωμο βουβό φιλμ 8mm)

Στο προαύλιο του Μαρασλείου Διδασκαλείου τα παιδιά διασκεδάζουν παίζοντας χιονοπόλεμο. Μια γυναίκα περπατά προσεκτικά στο ολισθηρό πεζοδρόμιο της οδού Υψηλάντου, πίσω από το πάρκο του Ευαγγελισμού. Αυτοκίνητα, δρόμος και δέντρα σκεπασμένα από χιόνι, ένα ζευγάρι αποχαιρετά δυο γυναίκες, χαιρετά γελώντας τον κινηματογραφιστή και μπαίνει στο αυτοκίνητο του. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία, λίγος κόσμος κυκλοφορεί στην οδό Μαρασλή. Ένα περίπτερο με φορτωμένες τις τέντες του με χιόνι.
Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στην οδό Πανεπιστημίου, όπου μπροστά στα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής βιβλιοθήκης, βλέπουμε ενήλικες να χαίρονται το φαινόμενο, αλλά κι ένα τρισευτυχισμένο σκυλάκι που χοροπηδά ανάμεσα τους.
Πλάνα από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σε μια πολυκατοικία μια γυναίκα προσπαθεί, με ένα φαράσι, να καθαρίσει το μπαλκόνι της από το χιόνι και στη συνέχεια ανεβαίνει στην ταράτσα και απολαμβάνει το θέαμα.Ένα μπαλκόνι με τα φερ φορζέ κατάλευκα».

Πηγή: newsone.gr