Έκτακτη απόφαση διασποράς των αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών και διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών της ρωσικής Αεροπορίας, όπως τα A-50, βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς απογειώθηκαν μαζικά από τα αεροδρόμια της Μόσχας χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί η αποστολή τους.

Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για περαιτέρω κινητοποίηση της ρωσικής στρατηγικής Αεροπορίας. Εικάζεται ότι μπορεί να θεωρείται ότι κινδυνεύουν από επιθέσεις ουκρανικών drones και εκτέλεσαν αποστολές διασποράς σε άλλα αεροδρόμια.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν έχουν παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην ουκρανική εκστρατεία, καθώς η ρωσική Αεροπορία δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο κίνδυνο από την ουκρανική η οποία συνετρίβη τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης.

Όμως τα Α-50 δεν μπόρεσαν να προσφέρουν και πολλά σε αποστολές αέρος-εδάφους, όπως SEAD/DEAD, καθώς οι επιδόσεις τους είναι περιορισμένες, καθώς έχουν σχεδιαστεί  για τον συντονισμό της αεροπορικής ρωσικής δύναμης κατά άλλων αεροπορικών δυνάμεων και όχι για την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας ή την εκτέλεση αποστολών θαλάσσιας ή επίγειας κρούσης.

Πηγή: newsone.gr