«Δώρο άδωρο» χαρακτηρίζουν οι ιερείς την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι ναοί ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων με 9 πιστούς. Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα συνεδριάσεις την ερχόμενη Τετάρτη οι περισσότεροι ιερείς λένε ότι είναι δύσκολο να γίνει επιλογή των 9 πιστών , στη συνέχεια παρακολούθηση να μην μπει κανείς άλλος, ή κλείσιμο της πόρτας του ναού. «Καλύτερα να παραμείνει η κατάσταση ως έχει λένε κάποιοι Ιεράρχες, δηλαδή να κάνουν οι ιερείς μόνοι τους τις λειτουργίες με κλειστές πόρτες.

Η ανακοίνωση τω μέτρων προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και πολλά ερωτηματικά στους κόλπους της Εκκλησίας, κρίνοντας σε πρώτη φάση το μέτρο ως δύσκολα εφαρμόσιμο.

Πολλοί ιερείς ρωτούν γιατί επιλέχθηκε ο αριθμός 9 και όχι ένας αριθμός πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε Εκκλησίας. «Είναι δυνατό να εισέλθουν μόνο 9 πιστοί στην Μητρόπολη Αθηνών, στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών ή τον Αγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης» είπε στο «protothema.gr» Ιεράρχης ο οποίος αναρωτήθηκε ότι την ίδια ώρα σε ένα μικρό χωριό από τους 15 κατοίκους θα πάνε οι 9 στην Εκκλησία και μετά θα κλείσει η πόρτα.

Ένα ακόμα θέμα που βάζουν οι ιερείς είναι το θέμα της ευθύνης της εισόδου των πιστών στους ναούς. Ερωτήματα του τύπου ποιος θα κάνει την επιλογή των 9 πιστών ή ποιος θα ελέγχει την είσοδο απασχολούν τους ιερείς όλων των Μητροπόλεων , από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι ανακοινώσεις.

Επρεπε να βρεθεί η «χρυσή τομή» επισημαίνουν οι Ιεράρχες, υπογραμμίζοντας ότι η αναλογία πιστών και τετραγωνικών ήταν αποδεκτή για λόγους δημόσιας υγείας. «Κατανοούμε ότι πρέπει να προστατευτεί η δημόσια υγεία» λένε οι ψυχραιμότερες φωνές της Εκκλησίας αλλά έπρεπε να βρεθεί και ένα μέτρο που να μπορεί να εφαρμοστεί και όχι να προκαλέσει αντιδράσεις.

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr