Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε μία αμφιλεγόμενη διάταξη του νομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη που επιτρέπει την εξ αποστάσεως ενεργοποίηση καμερών ή τηλεφωνικών μικροφώνων σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς ο κάτοχος της συσκευής να το γνωρίζει!

Με λίγα λόγια αυτό που παρανόμως θα μπορούσαν να πετύχουν ιδιώτες με την χρήση λογισμικού παρακολούθησης τύπου Predator, θα μπορεί πλέον να το κάνει νόμιμα το κράτος.

Δεν θα περιορίζονται μόνο στην συνακρόαση συνομιλιών κατά την διάρκεια τηλεφωνικών κλίσεων αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τις κάμερες και τα μικρόφωνα των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων και να γνωρίζουν τι κάνει ο χρήστης τους εκείνη την στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπει την έγκριση της εξ αποστάσεως ενεργοποίησης υπολογιστών και άλλων συνδεδεμένων συσκευών, εν αγνοία των ενδιαφερομένων, με δύο διαφορετικούς σκοπούς:

Αφενός, θα επιτρέπει των γεωεντοπισμό σε πραγματικό χρόνο αφετέρου θα επιτρέπει την ενεργοποίηση μικροφώνων και καμερών για τη λήψη ήχου και εικόνων, που θα προορίζονται για περιπτώσεις τρομοκρατίας, παραβατικότητας και οργανωμένου εγκλήματος.

«Αυτά ήδη εφαρμόζονται», ομολόγησε ο αρμόδιος υπουργός, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, προσθέτοντας -για να καθησυχάσει τους αφελείς- ότι…«υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας» μέσα στο νομοσχέδιο.

Εννοείται φυσικά πως οι εκάστοτε αρχές θα «πατούν» πάνω σε αυτή την νομοθεσία για να παρακολουθούν οποιονδήποτε για οποιονδήποτε λόγο.

Πηγή: newsone.gr