Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ειδικό Δικαστήριο-Β.Μαρινάκης: «Επιθυμία Τσίπρα και Παππά να συμμετέχει ο Καλογρίτσας στον διαγωνισμό»

Ειδικό Δικαστήριο-Β.Μαρινάκης: «Επιθυμία Τσίπρα και Παππά να συμμετέχει ο Καλογρίτσας στον διαγωνισμό»

57
0

Με την κατάθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη συνεχίστηκε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο η εκδίκαση της υπόθεσης για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών του 2016 με κατηγορούμενους, τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία, Χρήστο Καλογρίτσα.

«Θεωρώ σωστό να έχουμε 4 τηλεοπτικούς σταθμούς στη χώρα και με αυτό το νούμερο θα μπορούσαν να είναι βιώσιμοι…Σωστά έπραξε η τότε κυβέρνηση στο να κάνει το διαγωνισμό και οι ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν το υψηλότερο δυνατό τίμημα» είπε ο Β. Μαρινάκης, ξεκινώντας την κατάθεση του ενώπιον του Ειδικού δικαστηρίου με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Ωστόσο ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να αποκτήσει ένα κανάλι φιλικά προσκείμενο σε αυτή.

Πρόεδρος: Έχετε καταθέσει ότι επικοινώνησε μαζί σας ο κ. Παππάς και σας ζήτησε αμέσως μετά τον διαγωνισμό κάτι.

Μάρτυρας: Δεν ήταν χάρη. Θεωρώ νορμάλ ότι ζήτησαν να γίνει η πληρωμή όσο το δυνατό γρηγορότερα, για εμάς δεν ήταν πρόβλημα.

Πρόεδρος: Γιατί υπήρχε βιασύνη;

Μάρτυρας: Ήταν σωστή σκέψη. Μετά το τέλος του διαγωνισμού ότι βαίνουν όλα καλώς και η διαδικασία δουλεύει πολύ σωστά.

Πρόεδρος: Έχετε δώσει μια συνέντευξη το 2019. Είπατε ότι ο κ. Παππάς σας ζήτησε και μια άλλη χάρη.

Μάρτυρας: Μου ζήτησε να συναντηθώ με τον κ. Καλογρίτσα τον οποίο δεν γνώριζα για να τον βοηθήσω με την πρώτη δόση. Θα κατέβαλα το ποσό ως δάνειο.

Πρόεδρος: Αναρωτηθήκατε γιατί;

Μάρτυρας: Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους, όπως τον κ. Αρβανίτη. Για να έχουν έναν σταθμό φιλικά προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ σε μια Δημοκρατία, ότι μια κυβέρνηση δε μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Εκτός από το παρελθόν που το ΚΚΕ είχει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό που ήξεραν όλοι ότι ανήκουν στο κόμμα. Ήταν ξεκάθαρο….Η επιθυμία στο να συμμετέχει ο Καλογρίτσας στο διαγωνισμό ήταν επιθυμία Τσίπρα και Παππά. Ο άνθρωπος δεν είχε κανένα λόγο, είχε τις επιχειρήσεις του», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Πρόεδρος: Οι συναντήσεις σας με τον κ. Παππά τι αφορούσαν;

Μάρτυρας: Μια συνάντηση έγινε στο γραφείο μου για το διαγωνισμό, ενώ άλλες στο Μέγαρο Μαξίμου αφορούσαν στα κανάλια αλλά και θέματα του δήμου Πειραιά. Ήταν στα πλαίσια της νομιμότητας.

Για τη συνάντηση με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Εξήγησα στον κ. Καλογρίτσα ότι θα ήταν δύσκολο να τον δανειοδοτήσω γιατί δεν θα ήταν σωστό απέναντι στους άλλους καναλάρχες αλλά και σε εκείνους που δεν έλαβαν την άδεια. Θεωρούσα ότι δεν ήταν σωστό για εμένα να εμπλακώ στη διαδικασία. Όταν μου ζητήθηκε από τον κ. Παππά να συναντήσω τον Καλογρίτσα θεώρησα ευγενικό να τον δω».

Πρόεδρος: Ο κ. Καλογρίτσας τι σας είπε;

Μάρτυρας: Ήταν σύντομη η κουβέντα μας αλλά ο άνθρωπος είχε τη δουλειά του. Θεωρώ ότι πιέστηκε και του ζητήθηκε να το πράξει. Θεώρησα ότι περισσότερο το έκανε γι αυτούς, παρά για τον εαυτό του.

Πρόεδρος: Γιατί δεν έδωσαν τη 48ωρη προθεσμία για να τον βοηθήσουν;

Μάρτυρας: Αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα και με τους άλλους που δεν είχαν πάρει άδεια. Αν θυμάστε στο τέλος της διαδικασίας υπήρξαν δηλώσεις, όπως αυτή του κ. Σαββίδη. Είπε ότι μπήκε στη διαδικασία σαν λαγός για να ανεβεί το τίμημα ή κάπως έτσι. Το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση στον Καλογρίτσα δεν ενοχλούσε την τότε κυβέρνηση γιατί ο επόμενος ήταν κάποιος που ήταν θετικά προσκείμενος στην κυβέρνηση.

Πρόεδρος: Γιατί περιμένατε δυο χρόνια να δημοσιοποιήσετε μια τόσο σοβαρή καταγγελία ότι ήθελαν να φτιάξουν καναλι μέσα στο Μαξίμου, όπως είπατε σε συνέντευξή σας.

Μάρτυρας: Θεωρώ ηθικά ότι δεν ήταν σωστό να καταγγείλω την επόμενη του διαγωνισμού. Δεν είδα κάποιο έγκλημα, αλλά θεωρώ ότι μία κυβέρνηση πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες. Δεν είδα κάτι το οποίο θα έπρεπε να καταγγείλω την ίδια μέρα.

Σε ερώτηση της προέδρου αν κάποιες δηλώσεις του επιχειρηματία ήταν αποτέλεσμα της έντασης που υπήρχε μεταξύ του ίδιου και της κυβέρνησης, ανέφερε: «Εντάσεις υπήρχαν. Όμως θα σας πω ότι το 2017 απέκτησα το συγκρότημα Λαμπράκη. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε λανθασμένη άποψη για τη λειτουργία των ΜΜΕ. Είχαν μια προσέγγιση στο να αλλάξουν οι διευθυντές, να απολυθούν κάποιοι δημοσιογράφοι. Αυτό δείχνει πως λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας. Αυτό συνέβη κι ένα χρόνο πριν με τους κυρίους Τσίπρα και Παππά».

Εισαγγελέας: Πώς γνωρίζατε ότι η κυβέρνηση είχε τέτοιο σχεδιασμό για δικό της κανάλι;

Μάρτυρας: Όταν σου ζητάει ο υπουργός να δεις τον κ. Καλογριτσα να τον βοηθήσεις, όταν βλέπεις τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη να βγαίνει από το γραφείο του Παππά και να ασχολείται με το σχεδιασμό του σταθμού… Αυτό που καταλαβαίνει κάποιος είναι ότι ήθελε η κυβέρνηση δικό της μέσο».

Στη συνέχεια μάλιστα ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας του είπε πως «μπήκε στη διαδικασία επειδή του το ζήτησαν».

Εισαγγελέας: Γιατί δεν το έφερε εις πέρας η κυβέρνηση λοιπόν;

Μάρτυρας: Γιατί δε μπόρεσε. Για να βρεις αυτά τα λεφτά πρέπει να τα βγάλει νόμιμα από ένα ταμείο.

Αναπλ. Εισαγγελέας: Επειδή δώσατε μια ηθική διάσταση, πιστεύετε ότι είναι ορθή; Την σχέση σας με τον κ. Παππά πως θα την χαρακτηρίζατε;

Μάρτυρας: Είχαμε μια επίσημη συνάντηση μετά το διαγωνισμό.

Αναπλ. Εισαγγελέας: Ο Καλογρίτσας μόνος του ήρθε εκεί; Ποιό ήταν το επιχειρηματικό πλάνο Καλογριτσα;

Μάρτυρας: Να ρωτήσετε τον κ. Καλογρίτσα. Η δίκη μου άποψη είναι ότι δέχτηκε πιέσεις ή υποδείξεις να κατέβει στο διαγωνισμό και του είπαν πως θα του βρουν τα κεφαλαία».

Λάθος οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις

Ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, εξέφρασε την αντίθεσή του σε «κρατικοδίαιτα» μέσα ή επιχειρήσεις. «Θεωρούσα πολύ σωστό το διαγωνισμό γιατί σε μια χώρα μικρή σαν την Ελλάδα τέσσερα κανάλια είναι υπεραρκετά. Παρά το υψηλό τίμημα της άδειας θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρα. Με 6-7 που έχουμε σήμερα είναι δύσκολο να είναι κερδοφόρα. Ο αριθμός των καναλιών στη χώρα μας θα πρέπει να είναι μικρότερος. Κάθε επιχείρηση και ειδικά των ΜΜΕ δεν πρέπει να είναι κρατικοδίαιτη» είπε ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό το λόγο επέστρεψε τα χρήματα που μοίρασε η τωρινή κυβέρνηση στα ΜΜΕ την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

Μαντζουράνης: Συναντήσατε άλλο καναλάρχη χωρίς άδεια;

Μάρτυρας: Ναι τον κ. Κοντομηνά.

Μαντζουράνης: Υπήρξε παρέμβαση της κυβέρνησης;

Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι. Τον γνώριζα και προσωπικά όμως. Δε θυμάμαι αν με πήρε ο κ. Παππάς ή κανονίστηκε αλλιώς.

real.gr

Πηγή: newsone.gr