Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Εκνευρισμός στην Άγκυρα: Γερμανία και Γαλλία καταδίκασαν τις βλέψεις της στο Αιγαίο...

Εκνευρισμός στην Άγκυρα: Γερμανία και Γαλλία καταδίκασαν τις βλέψεις της στο Αιγαίο – Σκληρή γλώσσα Μπέρμποκ

185
0

Γερμανία και Γαλλία έδειξαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό» ήταν το κοινό μήνυμα Γερμανίας και Γαλλίας παρουσία του Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας ομολόγου του στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα «παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, στρατιωτικοποιώντας τα νησιά». «Είναι λαθος η Γερμανία να υποστηρίζει μια χώρα, την Ελλάδα, ενω κάνει λάθος. Κι αυτό το κάνει επειδή είναι μέλος της ΕΕ», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως η Γερμανία «γίνεται εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων» και πως «δεν πρέπει να προπαγανδίζει».

Άμεση ήταν όμως η απάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών. «Δεν ξέρω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος της ΕΕ και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της ΕΕ, και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό», είπε από την πλευρά της κ. Μπέρμποκ.

«Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία κάνει προπαγάνδα αλλά ότι η Γερμανία γίνεται θύμα προπαγάνδας της Ελλάδας», δήλωσε κατόπιν ο Τσαβούσογλου.

Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας 

Αντίστοιχα και η Κατρίν Κολονά, ΥΠΕΞ Γαλλίας, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η χώρα της, όπως στο παρελθόν και όπως έχει επαναλάβει και ο Γάλλος πρόεδρος, είναι σύμμαχος και φίλη με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της.

Σημείωσε πως ο Νίκος Δένδιας την ενημέρωσε για «τη μεγάλη του ανησυχία όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, τις απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, κάποιες δηλώσεις ενός εταίρου μας». Αναφερθείσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για την Ελλάδα και τη Γαλλία, αλλά και μια περιοχή ανησυχίας.

real.gr

Πηγή: newsone.gr