Αναγέννηση και προοπτικές για την Ίμβρο και την Τένεδο στο Πανιμβριακό Συνέδριο

Αναγέννηση και προοπτικές για την Ίμβρο και την Τένεδο στο Πανιμβριακό Συνέδριο


Οι εργασίες του Πανιμβριακού Συνεδρίου ξεκίνησαν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στην έναρξη του συνεδρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραβρέθηκε με ενδιαφέρον στις συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα και αύριο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, γεμάτος συγκίνηση, αναφέρθηκε στην Ίμβρο και την Τένεδο, επισημαίνοντας τη σημασία του τόπου και την ανάγκη για την επιστροφή εκείνων που επιθυμούν να γυρίσουν. Θεώρησε καθοριστικό το ρόλο των ανθρώπων που διατηρούν ζωντανή την κληρονομιά και τις αξίες της Ίμβρου, λέγοντας πως «το μέλλον της Ίμβρου εξαρτάται από αυτούς που διασώζουν μέσα στην καρδιά τους αυτό το πνεύμα».

Στην ομιλία του, επέστησε την προσοχή στην κοινή πορεία και μοίρα των δύο νησιών από το 1923 και εξής, μιλώντας για την εκδίωξη των κατοίκων που βρέθηκαν πρόσφυγες σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Εξέφρασε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους ιμβρίους που παρέμειναν στα νησιά κατά τις «πέτρινες χρονιές» και υπέφεραν στερήσεις.

Σημαντική επίσης ήταν η αναφορά του στην επαναλειτουργία των ομογενειακών σχολείων το 2013, που προσέφερε ελπίδες και ενίσχυσε τους δεσμούς των Ιμβρίων με τις ρίζες τους. Συζήτησε για έξι βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ίμβρο, όπως το τουρκικό κράτος και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη ιμβριακή Ομογένεια και τη νεολαία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σημείωσε την αισιοδοξία για την αναγέννηση της Ίμβρου, αναφέροντας ότι η τοπική κοινωνία επανασυνδέεται και κερδίζει ξανά τον πληθυσμό της. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένου και του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλου, μίλησαν επίσης για την ανάγκη διατήρησης της ελληνικής παρουσίας στα νησιά.

Οι εργασίες του συνεδρίου έδωσαν έμφαση στα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνικές κοινότητες στην Ίμβρο και την Τένεδο, με στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση των κοινοτήτων αυτών. Ως βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου ορίστηκαν οι προοπτικές, η απασχόληση, η επιχειρηματικότητα και ο πολιτισμός.

Φυσικά, αξίζει να αναφερθεί η συνδιοργάνωση του συνεδρίου από τον Σύλλογο Ιμβρίων και άλλους φορείς, με στόχο την αύξηση του ελληνικού πληθυσμού και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Πηγή: newsbeast.gr