Ανησυχία για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και οι επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία

Ανησυχία για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και οι επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία


Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας μηρυκαστικών, Μανώλης Καλαϊτζάκης, επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στην ελληνική κτηνοτροφία λόγω της εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Υπογράμμισε ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, τονίζοντας: «Δεν έχει αναφερθεί ποτέ και πουθενά να πάθετε κάτι».

Αναφερόμενος στο πώς διαχειρίζονται τα κρούσματα, εξήγησε ότι η ευλογιά αφορά αποκλειστικά στα αιγοπρόβατα και δεν επηρεάζει τα βοοειδή. Όταν εντοπίζεται σε μία εκτροφή, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα, όπως ο σχηματισμός δύο ζωνών ελέγχου, 3 χλμ και 10 χλμ, καθώς και η υποχρεωτική σφαγή των μολυσμένων ζώων προκειμένου να εκριζωθεί η νόσος. «Η νομοθεσία είναι αυστηρή και εφαρμόζεται», ανέφερε.

Ο Μανώλης Καλαϊτζάκης ενημέρωσε ότι η διάρκεια νόσησης των ζώων εξαρτάται από το στέλεχος του ιού, σημειώνοντας ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον για πάνω από έξι μήνες, ενώ τα ζώα μπορεί να νοσήσουν για λιγότερο. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές του Έβρου και της Λέσβου, ανέφερε ότι η νόσος εκδηλώνεται κάθε χρόνο, καθώς οι περιοχές αυτές συνορεύουν με την Τουρκία, όπου η νόσος είναι ενδημική.

Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για τους τρόπους μετάδοσης της νόσου, τονίζοντας ότι είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα. Ανέφερε ότι η κυριότερη πηγή κινδύνου είναι οι τροχοί των αυτοκινήτων και η μετακίνηση των ζώων προς τα σφαγεία, ακόμα και όταν γίνεται με νόμιμους τρόπους. Πρότεινε, μάλιστα, τη διενέργεια ψεκασμών στα σημεία διόδου των ζώων, στο πλαίσιο των απαγορεύσεων που ισχύουν γενικά.

Για τον Έβρο, κατέληξε λέγοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερος έλεγχος από τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς η εγγύτητα με την Τουρκία καθιστά την περιοχή ευάλωτη σε τέτοιου είδους κρίσεις.

Πηγή: newsbeast.gr