Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και Στρατηγικές Πρόληψης στην Εκπαίδευση

Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και Στρατηγικές Πρόληψης στην Εκπαίδευση


Τα περιστατικά βίας που σχετίζονται με ανήλικους έχουν αρχίσει να απασχολούν ολοένα και περισσότερο την κοινή γνώμη. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ο αριθμός αυτών των φαινομένων έχει αυξηθεί, κάτι που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους εκπαιδευτικούς και στο υπουργείο Παιδείας. «Η ενδοσχολική βία είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο, και η στήριξη της σχολικής κοινότητας είναι προτεραιότητά μας», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου για την καταπολέμηση της βίας περιλαμβάνουν τη δημιουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr, όπου γονείς και μαθητές μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά, καθώς και την αύξηση του αριθμού ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία. Η κα. Μακρή ανέφερε ότι από την 1η έως τις 19 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 27 καταγγελίες, με 12 από γονείς και 15 από μαθητές.

Τη σημασία αυτών των μέτρων επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, ο οποίος τόνισε ότι η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολείο είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι δυσκολίες στη διαχείριση της βίας δεν περιορίζονται στο σχολικό περιβάλλον και απαιτούν συνολική προσέγγιση.

Σύμφωνα με την κα. Κορίνα Χατζηνικολάου, επίκουρη καθηγήτρια αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας του ΑΠΘ, η κλιμάκωση της βίας μεταξύ των μαθητών οφείλεται σε κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που άγγιξαν τη γενιά τους. Επεσήμανε τη σημασία της ολιστικής στήριξης του σχολείου, η οποία θα περιλαμβάνει την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και τα παιδιά, αλλά και βελτίωση των υποδομών για να επιτευχθεί η ασφάλεια στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Πρόσφατα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους κανόνες σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο, απαγορεύοντας την κατοχή και τη χρήση τους, και επιβάλλοντας αυστηρές ποινές σε περιπτώσεις φωτογράφησης ή βιντεοσκόπησης άλλων χωρίς τη συναίνεσή τους. Αυτοί οι κανόνες θα περιλαμβάνουν κυρώσεις που θα κυμαίνονται από ημερήσια αποβολή έως και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τους μαθητές που παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των συμμαθητών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα. Μακρή ανέφερε ότι «οι ενέργειες του υπουργείου είναι πολυδιάστατες, με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων και την εφαρμογή προγραμμάτων που προάγουν το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας». Η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας και η θεσμοθέτηση νέων προσεγγίσεων είναι υπόθεση όλων, αναμένοντας θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της βίας στα σχολεία.

Πηγή: newsbeast.gr