Δολοφονία Παύλου Φύσσα και ο αγώνας κατά του φασισμού στην Ελλάδα

Δολοφονία Παύλου Φύσσα και ο αγώνας κατά του φασισμού στην Ελλάδα

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κοινωνία. Ο Παύλος Φύσσας βρισκόταν σε καφετέρια όταν προκλήθηκε ένταση με μια παρέα, η οποία κάλεσε ενισχύσεις από τη Χρυσή Αυγή. Στην επίθεση που ακολούθησε, δέχτηκε τρεις θανατηφόρες μαχαιριές. Αφήνοντας πίσω του μια απελπισμένη μητέρα, ο Φύσσας υπέδειξε την ταυτότητα του δράστη λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του. Διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η οργή της κοινωνίας από τη δολοφονία αυτή ήταν τόσο έντονη που τα αιτήματα για ποινική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και των «ταγμάτων εφόδου» της έγιναν πιο επιτακτικά από ποτέ. Οι δικογραφίες που αφορούσαν τις επιθέσεις των ταγμάτων ενοποιήθηκαν και διαβιβάστηκαν στις δικαστικές αρχές, γεγονός που οδήγησε στη δίκη του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2020, αποδείχθηκε ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα. Ο Γιώργος Ρουπακιάς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Φύσσα, ενώ η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Μιχαλολιάκου, δικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη αποκάλυψε ότι η δολοφονία ήταν προϊόν οργανωμένης ενέργειας της Χρυσής Αυγής, εξασφαλίζοντας την αναγνώριση του εγκληματικού χαρακτήρα της.

Η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, έγινε φωνή των αδικημένων, εκπροσωπώντας την αντίσταση και τη δικαιοσύνη. Μετέτρεψε τη θλίψη της σε έναν αγώνα ενάντια στη βία και τον φασισμό, στέκοντας δίπλα σε άλλους γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους άδικα. Στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Μάγδα δήλωσε, “Δικαιωθήκαμε! Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου“, εκφράζοντας έτσι τη χαρά της για την απόδοση δικαιοσύνης.

Το 2013, η Χρυσή Αυγή είχε ήδη εισέλθει στη Βουλή και τα «τάγματα εφόδου» της προκάλεσαν πολλές επιθέσεις, με κορυφαία τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα. Η μαζική αντίδραση προσδιόρισε την υποχρέωση της πολιτείας να λάβει μέτρα κατά της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, παρακινώντας την κοινωνία να διεκδικήσει δικαιοσύνη και να σταθεί απέναντι στη φασιστική βία.

Πηγή: newsbeast.gr