Εκπαίδευση εργαζομένων σε ψηφιακές δεξιότητες μέσω προγράμματος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Εκπαίδευση εργαζομένων σε ψηφιακές δεξιότητες μέσω προγράμματος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης


Δεκαεπτά φορείς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027, το οποίο έχει προϋπολογισμό 62,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος είναι να εφοδιαστούν τουλάχιστον 34.722 εργαζόμενοι με νέες ψηφιακές δεξιότητες, με τουλάχιστον το 25% από αυτούς να είναι γυναίκες. Οι συμμετοχόντες στο πρόγραμμα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μέσες ψηφιακές ικανότητες και να επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους σε προηγμένες τεχνολογίες.

Η πρόσκληση αφορά εργαζομένους και όχι αυτοαπασχολούμενους. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού, υπογραμμίζοντας ότι ο τομέας αυτός προϋποθέτει συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων των πολιτών. Ο Παπαστεργίου ανέφερε ότι στην επόμενη φάση του προγράμματος θα περιληφθούν και δημόσιοι υπάλληλοι, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στο ψηφιακό άλμα της χώρας.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+, και στοχεύει στην αναβάθμιση δεξιοτήτων σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Cyberscurity. Οι φορείς που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα θα αξιολογηθούν με βάση κριτήρια αποδοτικότητας και θα λάβουν κίνητρα για ποιοτική και γρήγορη υλοποίηση.

Η Γιώτα Παπαρίδου, πρόεδρος του ΣΕΠΕ, επισήμανε τη σημασία της ψηφιακής αναβάθμισης και την ανάγκη να γεμίσουν οι κενές θέσεις εργασίας στον τομέα των ΤΠΕ. Ο Θεόφιλος Μυλωνάς από τον ΣΕΤΠΕ τόνισε ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί πρόκληση, και τα προγράμματα reskilling/upskilling θα συμβάλλουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Τα προγράμματα κατάρτισης στοχεύουν να καλύψουν ανάγκες που έχουν προσδιοριστεί σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς και εστιάζουν σε τομείς όπως η ανάλυση δεδομένων, blockchain, ρομποτική, και διαδικτυακή ασφάλεια. Η πιστοποίηση των συμμετεχόντων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας που έχει αναπτυχθεί από το ΕΔΥΤΕ.

Πηγή: newsbeast.gr