Επιστημονικές Αποστολές στον Ατλαντικό για τη Βαθμονόμηση του Δορυφόρου EarthCARE

Επιστημονικές Αποστολές στον Ατλαντικό για τη Βαθμονόμηση του Δορυφόρου EarthCARE


Επιστήμονες από διάφορες χώρες επιχείρησαν πολυάριθμες αποστολές σε αεροσκάφη, πλοία και επίγειους σταθμούς, με στόχο τη διακρίβωση των δεδομένων του δορυφόρου EarthCARE. Στις αποστολές συμμετείχαν επίσης δύο Ελληνίδες ερευνήτριες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιστέρα Πάσχου και η Δήμητρα Κουκλάκη.

Ο δορυφόρος EarthCARE, που προήλθε από συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), εκτοξεύθηκε στις 29 Μαΐου 2024. Στόχος του είναι η κατανόηση της αλληλεπίδρασης ατμόσφαιρας και κλίματος μέσω μετρήσεων νεφών και αερολυμάτων. Οι επιστημονικές ομάδες αξιοποιούν τέσσερα επιστημονικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων lidar και ραντάρ νεφών, για τη συλλογή δεδομένων.

Οι αποστολές περιλάμβαναν το πρόγραμμα «ORCESTRA», όπου επικεντρώθηκαν στο Πράσινο Ακρωτήριο και τα νησιά Μπαρμπέιντος, με σκοπό να αποκτήσουν απαραίτητες μετρήσεις την ώρα που ο δορυφόρος περνούσε από πάνω τους. Η κ. Πάσχου εργάστηκε έξι εβδομάδες σε ερευνητικό πλοίο, πραγματοποιώντας μετρήσεις που συγκρίνονται με εκείνες του δορυφόρου. Αντιμετώπισε προκλήσεις λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, αλλά κατάφεραν να μην υπάρξουν σοβαρές διακοπές στις μετρήσεις, εστιάζοντας στην ακρίβεια των δεδομένων.

Η Δήμητρα Κουκλάκη συμμετείχε σε πτήσεις που αφορούσαν τη μελέτη ατμοσφαιρικών παραμέτρων, όπως η υγρασία και η θερμοκρασία. Σχολίασε τη σημασία της ταυτόχρονης συλλογής δεδομένων από αεροπλάνα και πλοία για μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση. Η συμμετοχή της σε αυτό το έργο ήταν ιδιαίτερη, καθώς πρόκειται για το πρώτο της πείραμα που σχετίζεται με αεροδιαστημική έρευνα.

Η αξία της αποστολής έγκειται στη συλλογή δεδομένων από διαφορετικές οπτικές γωνίες, επιτρέποντας την καλύτερη εκτίμηση των ατμοσφαιρικών συνθηκών. Οι ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να εμβαθύνουν στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αερολυμάτων και νεφών, με σκοπό να βελτιωθούν τα μοντέλα του καιρού και του κλίματος.

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) θα συνεχίσει με την πειραματική εκστρατεία ACROSS το καλοκαίρι του 2026, επικεντρωμένο στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και αεροσκάφους της NASA. Ο διευθυντής ερευνών του ΙΑΑΔΕΤ, Βασίλης Αμοιρίδης, τόνισε τις προκλήσεις που θα προκύψουν στη Μεσόγειο λόγω των ποικιλώνυμων παραγόντων που επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και το κλίμα.

Πηγή: newsbeast.gr