Η πιο άμεση και οικονομικά συμφέρουσα λύση φαίνεται να είναι η μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών, η οποία θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα και να ενισχύσει το δίκτυο σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν δεν υπάρξουν νομικές προσφυγές που να καθυστερήσουν το έργο. Η υλοποίηση αυτού του έργου δεν είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά θα απαιτηθεί διάνοιξη σηράγγων για τη διέλευση του αγωγού, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με τη μεταφορά νερού από το φράγμα του Ευήνου.
Παράλληλα, οι συζητήσεις με μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η ΔΕΗ και ο όμιλος Μυτιληναίου, έχουν ξεκινήσει για την κατασκευή 3 ή 4 μονάδων αφαλάτωσης, καθώς η διαδικασία αφαλάτωσης απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Μία μονάδα μπορεί να υλοποιηθεί στην περιοχή του Λαυρίου, ενώ οι άλλες μονάδες σχεδιάζονται στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς νερού από το Μόρνο στην Αθήνα.
Πηγές από την ΕΥΔΑΠ αναφέρουν ότι το κόστος του νερού από αφαλάτωση ανέρχεται σε περίπου 1 ευρώ ανά κυβικό, την στιγμή που η ΕΥΔΑΠ χρεώνει 0,35 ευρώ ανά κυβικό. Αναγνωρίστηκε ότι και οι δύο προτεινόμενες λύσεις είναι χρονοβόρες, με τα έργα να απαιτούν τουλάχιστον τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή τους, με την τελική απόφαση να ανήκει στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στην Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΥΔΑΠ, όλες οι διαθέσιμες λύσεις θα εξεταστούν για την οριστική επίλυση του ζητήματος υδροδότησης της πρωτεύουσας.
Πηγή: newsbeast.gr