Η εμβληματική ιστορία του Ασύρματου και η κληρονομιά της κοινωνικής κατοικίας στην Αθήνα

Η εμβληματική ιστορία του Ασύρματου και η κληρονομιά της κοινωνικής κατοικίας στην Αθήνα

Το 1960, το ελληνικό Υπουργείο Δημοσίων Έργων ανέθεσε στην Έλλη Βασιλικιώτη το σχεδιασμό ενός έργου κοινωνικής κατοικίας στην νότια πλαγιά του λόφου Φιλοπάππου. Η αρχιτέκτονας δημιούργησε ένα μινιμαλιστικό και επιβλητικό τετραώροφο κτίριο στον περιφερειακό δρόμο του λόφου.

Το κτίριο, που τοποθετήθηκε μεταξύ των οδών Απολλωνίου και Σωσικλέους, σχεδιάστηκε σε σχήμα μακρόστενου τόξου και περιλαμβάνει 55 διαμερίσματα και οκτώ καταστήματα σε τέσσερις ορόφους.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων άρχισαν να μετακομίζουν, και το κτίριο αποκτήθηκε φήμη ως παράδειγμα επιτυχημένης αθηναϊκής δημόσιας κατοικίας.

Ο σχεδιασμός του εγκεκριμένου έργου υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις, με την κατασκευή να αρχίζει το 1962 και να ολοκληρώνεται το 1967. Κάθε διαμέρισμα έχει ξεχωριστή είσοδο κατά μήκος των διαδρόμων, ενώ υπάρχουν και μοναδικά χαρακτηριστικά όπως ένας κήπος στο ισόγειο, μια πεζογέφυρα που συνδέει το κτίριο με την οδό Σωσικλέους και μια κοινή ταράτσα με θέα στη θάλασσα στο ανώτερο επίπεδο.

Η επέκταση του ελληνικού εμφυλίου πολέμου οδήγησε πολλές οικογένειες στην Αθήνα, προκαλώντας πίεση στις κατοικίες και οδηγώντας σε βιαστική ανάπτυξη. Αν και πολλά έργα στέκονται ως αποδείξεις της αφθονίας, το συγκεκριμένο κτίριο στους πρόποδες του λόφου Φιλοπάππου αποδείχθηκε ότι είναι επιτυχία.

Το κτίριο, που έχει και την ονομασία «Ασύρματος», οφείλει το όνομά του στην κεραία εκπομπής κοντά στο Σύνταγμα Τηλεγραφητών. Σήμερα, μετά από 55 χρόνια, το κτίριο συνεχίζει να λειτουργεί ως εργατικές κατοικίες.

Πηγή: newsbeast.gr