Η καθυστέρηση των νέων στην Ελλάδα να εγκαταλείψουν το πατρικό σπίτι τους

Η καθυστέρηση των νέων στην Ελλάδα να εγκαταλείψουν το πατρικό σπίτι τους


Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, οι νέοι στην Ελλάδα συνήθως εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι όταν φτάσουν σχεδόν στα 31 τους χρόνια, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στα 26,3 χρόνια. Ειδικότερα, το 2023 οι Έλληνες νέοι απομακρύνονται από το γονικό τους σπίτι κατά μέσο όρο στα 30,6 έτη.

Οι Κροάτες, οι Σλοβάκοι και οι Έλληνες κατέχουν τους υψηλότερους μέσους όρους ηλικίας για την απομάκρυνση από το πατρικό τους, με την Κροατία να καταγράφει την υψηλότερη μέση ηλικία στα 31,8 χρόνια. Στη σειρά βρίσκονται η Σλοβακία (31 χρόνια), η Ισπανία (30,4 χρόνια), η Βουλγαρία και η Ιταλία (30 χρόνια). Από την άλλη πλευρά, οι νέοι στις χώρες της Σκανδιναβίας απομακρύνονται νωρίτερα, με τη Φινλανδία να έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο στα 21,4 χρόνια.

Το 2023, το 26% των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην ΕΕ ζούσε σε υπερπλήρη νοικοκυριά, ένα ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο από το 16,8% του συνολικού πληθυσμού. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό φτάνει το 46%, κάτι που υποδεικνύει μια σημαντική δυσκολία πρόσβασης σε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ νέων και γενικού πληθυσμού σε υπερπλήρη νοικοκυριά καταγράφηκαν για τη χώρα μας (+18,5 π.μ.).

Η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λετονία καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά νέων που ζουν σε τέτοιες συνθήκες. Αντιθέτως, οι χώρες όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Ιρλανδία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Ως “υπερπλήρες” ορίζεται το νοικοκυριό που δεν πληροί τους ελάχιστους απαιτούμενους χώρους βάσει του αριθμού των μελών του. Για παράδειγμα, εάν η κατοικία δεν διαθέτει διαφορετικό δωμάτιο για κάθε άτομο ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πηγή: newsbeast.gr