Η Κληρονομιά του Ευάγγελου Αβέρωφ και η Πολιτιστική Αξία του Αμπελώνα του Μετσόβου

Η Κληρονομιά του Ευάγγελου Αβέρωφ και η Πολιτιστική Αξία του Αμπελώνα του Μετσόβου


Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο αμπελώνας που δημιούργησε ο Ευάγγελος Αβέρωφ στο Μέτσοβο, καθώς και οι αμπελοοινικές παραδόσεις που εφαρμόζονται εκεί, εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνώρισε τη σημασία του αμπελώνα ως χαρακτηριστικού στοιχείου του ορεινού τοπίου της περιοχής, καθώς και την παράδοση που σχετίζεται με την αμπελοκαλλιέργεια και την αξιοποίηση των προϊόντων της.

Η αναφύτευση του αμπελώνα το 1958-1959 υπήρξε καθοριστική για τη διάσωση αυτού του έργου. Από τότε, ο αμπελώνας συντηρείται και καλλιεργείται προσεκτικά από τους συνεχιστές του, με έργα που διαφυλάσσουν την περιοχή, όπως η κατασκευή μικρών αναβαθμίδων με φυσικά υλικά για να περιοριστεί η διάβρωση του εδάφους. Τα κρασιά του αμπελώνα, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Μέτσοβο», προβάλλουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του ορεινού αμπελώνα και τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρει.

Κάθε φθινόπωρο, ο αμπελώνας αυτός ετοιμάζεται για τρύγο, μια διαδικασία που γίνεται με το χέρι, απαιτώντας τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων. Ειδικά φέτος, η χρονιά ήταν νωρίς, με πολλές ποικιλίες ήδη τρυγημένες. Η έντονη δραστηριότητα δεν περιλαμβάνει μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τη φυσική ζωή γύρω τους, όπως τα πουλιά και τις καφέ αρκούδες που παραμονεύουν για τα σταφύλια.

Αυτή η παράδοση έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά, καθώς οι εργάτες όλων των ηλικιών συμμετέχουν με ενθουσιασμό. Η εργαστείτεψη τροφοδοτεί τη ζωντάνια και τη συνέχεια της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, διατηρώντας τη παράδοση ζωντανή και ενεργή.

Εν τέλει, η κληρονομιά του Ευάγγελου Αβέρωφ, που επιχειρείται να συνεχιστεί από τις κόρες και τα εγγόνια του, δεν είναι μόνο ένα έργο αγάπης, αλλά και μια πραγματική πολιτιστική κληρονομιά για την Ελλάδα.

Πηγή: newsbeast.gr