Η Πολυδιάστατη Κληρονομιά του Μίμη Πλέσσα στην Ελληνική Μουσική

Η Πολυδιάστατη Κληρονομιά του Μίμη Πλέσσα στην Ελληνική Μουσική


Ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος άφησε τη τελευταία του πνοή σήμερα, σε ηλικία σχεδόν 100 ετών, υπήρξε μία εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής μουσικής. Αναγνωρίστηκε για τη συνθετική του ικανότητα, προσφέροντας στην Ελλάδα μερικές από τις πιο αγαπημένες μουσικές δημιουργίες. Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το πάθος του για τη χημεία ήταν εξίσου έντονο με εκείνο για τη μουσική.

Γεννημένος στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα, από νεαρή ηλικία έδειξε εξαιρετικές επιδόσεις τόσο στη μουσική όσο και στα θετικά μαθήματα. Αφού ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Λεόντειο Λύκειο, ανακοίνωσε στη μητέρα του την επιθυμία του να γίνει μουσικός, αλλά η αντίδρασή της ήταν αρνητική. Αποφάσισε έτσι να ακολουθήσει ένα επιστημονικό μονοπάτι, αν και η μουσική παρέμενε πάντοτε στο μυαλό του.

Σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοιτώντας με άριστα, παρά τις δύσκολες συνθήκες της Κατοχής. Παράλληλα με τις σπουδές του, έπαιζε μουσική τη νύχτα για να στηρίξει την οικογένειά του, που είχε υποστεί οικονομικές απώλειες. Η αγάπη του για την μουσική τον οδήγησε να μη σταματήσει ποτέ τη δραστηριότητά του, αν και οι χειρισμοί του στο πιάνο άφηναν σημάδια στα χέρια του.

Η στροφή προς τη μουσική ήρθε καθοριστικά όταν κέρδισε υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μινεσότα. Εκεί συμμετείχε τυχαία σε έναν μουσικό διαγωνισμό στο Πανεπιστήμιο του Ντουλούθ και κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο, γεγονός που τον ώθησε να ακολουθήσει το μουσικό του όραμα. Με τη στήριξη του πρύτανη, εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στη Βιολογική Χημεία, αλλά η ενασχόλησή του με τη σύνθεση είχε ήδη ξεκινήσει.

Από το 1952, ο Πλέσσας έγινε πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, όμως, παρά τις ακαδημαϊκές του διακρίσεις και τις πιέσεις να ακολουθήσει την επιστημονική του καριέρα, αποφάσισε τελικά να αφοσιωθεί στη μουσική. Σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι «κατά λάθος» αναδείχθηκε ως συνθέτης, και αυτό αποδείχθηκε ευτυχές για τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας.

Ο Μίμης Πλέσσας, παρά την αρχική του πορεία, κατέληξε να αφήσει πίσω του ένα σημαντικό μουσικό έργο. Με 57 δίσκους, μουσική για 104 ταινίες και 70 σειρές, καθώς και συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες, η κληρονομιά του συνεχίζει να ζει μέσω των συνθέσεών του. Πηγή: newsbeast.gr