Στις 17 Σεπτεμβρίου 1920, ένα δάγκωμα από πίθηκο θα είχε σοβαρές συνέπειες για την ιστορία της Ελλάδας. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄, σε ηλικία 27 ετών, δέχθηκε την επίθεση κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στο κτήμα του στο Τατόι, όταν προσπάθησε να χωρίσει το σκυλί του από μια μαϊμού. Το περιστατικό συνέβη καθώς η μαϊμού δέχθηκε επίθεση από το σκυλί του, και ο αρσενικός πίθηκος, ονόματι Μόριτς, επιτέθηκε στον Αλέξανδρο, δαγκώνοντάς τον στο πόδι και το χέρι.
Η κατάσταση της υγείας του βασιλιά επιδεινώθηκε ραγδαία, παρά την άμεση ιατρική φροντίδα που έλαβε. Οι πληγές μολύνθηκαν και η μόλυνση οδήγησε σε σηψαιμία, προκαλώντας του αφόρητους πόνους. Αν και οι γιατροί πρότειναν να ακρωτηριαστεί το τραυματισμένο άκρο, η απόφαση δεν ελήφθη, καθώς η αρτιμέλεια ενός μονάρχη είχε σημαντική πολιτική και συμβολική αξία. Τελικά, ο Αλέξανδρος πέθανε στις 12 Οκτωβρίου 1920, μετά από εβδομάδες βασάνων.
Ο θάνατος του Αλέξανδρου άφησε ένα πολιτικό κενό σε μια καθοριστική στιγμή για την Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επικεφαλής της κυβέρνησης και υποστηρικτής της Μικρασιατικής Εκστρατείας, υπήρξε θύμα των αλλαγών στις πολιτικές ισορροπίες. Μετά την απώλεια του βασιλιά, ηττήθηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου 1920 και ο πατέρας του Αλέξανδρου, Κωνσταντίνος Α΄, ανέβηκε ξανά στον θρόνο. Η επιστροφή του Κωνσταντίνου οδήγησε την Ελλάδα στην απομάκρυνση από τους συμμάχους της Αντάντ και προετοίμασε το έδαφος για τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Έτσι, ένα δάγκωμα και ένα τυχαίο περιστατικό οδήγησαν σε μία από τις πιο θλιβερές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Αλέξανδρος πίστευε στους κακούς οιωνούς. Λίγο πριν από το μοιραίο δάγκωμα, είχε σπάσει ένας καθρέφτης στην κρεβατοκάμαρά του, γεγονός που θεωρούσε κακοτυχία. Επίσης, είχε λάβει μια επιστολή από τον πατέρα του, την οποία έκαψε με σπίρτο, ένα συμβάν που πιστεύει ότι φέρνει συμφορά.
Η μεγάλη αυτή τραγωδία συνδέεται με την αρχή μιας σειράς σημαντικών γεγονότων στην ελληνική ιστορία, που άλλαξαν για πάντα τη χώρα. Πηγή: newsbeast.gr