Μάχη κατά της Εμπορίας Ανθρώπων στις Ελληνικές Πόλεις

Μάχη κατά της Εμπορίας Ανθρώπων στις Ελληνικές Πόλεις


Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη και οι Ρουμάνοι στην Αθήνα είναι οι κύριοι πληθυσμοί που εντοπίζονται να επαιτούν στους δρόμους και να έχουν υποστεί εμπορία ανθρώπων. Η οργάνωση, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ξεκινάει από τον Ιανουάριο του 2024 την ειδική δράση «Υπηρεσίες συντονισμού για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων στα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια». Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, η ΑΡΣΙΣ παρέχει στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα που εφαρμόζεται μέσω Ομάδων Εργασίας στον Δρόμο (Streetwork) σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και άλλες πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι εντοπισμένοι επαίτες προέρχονται από τη Βουλγαρία, ενώ λιγότεροι είναι οι Ρουμάνοι. Οι περισσότεροι είναι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 75 ετών, σε πολλές περιπτώσεις έγγαμοι, με τις οικογένειές τους να παραμένουν στη χώρα καταγωγής. Η έλευση τους στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους. Υπάρχουν και ανήλικα άτομα ηλικίας από 2 έως 17 ετών, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε συνθήκες δρόμου ή διαμένουν σε ακατάλληλα καταλύματα.

Από την άλλη, στην Αθήνα οι περισσότεροι επαίτες προέρχονται από τη Ρουμανία, και η πλειονότητα είναι γυναίκες, ηλικίας 18 έως 81 ετών. Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων στο δρόμο, έχουν εντοπιστεί και ανήλικα, καθώς και βρέφη που συνοδεύονται από γονείς ή κηδεμόνες. Η κύρια μορφή εκμετάλλευσης που παρατηρείται είναι η εργασιακή εκμετάλλευση και ο εξαναγκασμός σε επαιτεία. Πολύ συχνά, τα πιθανά θύματα ανήκουν στην κοινότητα των Ρομά και αρκετοί αντιμετωπίζουν κάποιο είδος αναπηρίας ή σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στους ανθρώπους που εντοπίζονται από τις Ομάδες Streetwork περιλαμβάνουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και κιτ υγιεινής, επείγουσα φιλοξενία και παραπομπή σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, καθώς και νομική συμβουλευτική και εκπροσώπηση. Επιπλέον, διασυνδέονται με υπηρεσίες ιατρικής και ψυχικής υγείας και άλλους φορείς υποστήριξης.

Πηγή: newsbeast.gr