Ο Θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν και η Κληρονομιά του Ισλαμιστικού Κινήματος στην Τουρκία

Ο Θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν και η Κληρονομιά του Ισλαμιστικού Κινήματος στην Τουρκία


Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, 83 ετών, πέθανε σε αμερικανικό νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Άγκυρα. Ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας είχε ιδρύσει ένα ισχυρό ισλαμικό κίνημα στην Τουρκία και εκτός αυτής, αλλά τα τελευταία χρόνια της ζωής του επισκιάστηκαν από κατηγορίες ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν το 2016, κατά το οποίο περίπου 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Εκείνη την περίοδο, ο Γκιουλέν, ο οποίος είχε καταφύγει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, αρνούνταν κάθε εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος. Η ιστοσελίδα Herkul, που δημοσιεύει το κήρυγμά του, ανέφερε ότι ο Γκιουλέν πέθανε χθες το απόγευμα.

Γεννημένος το 1941 σε ένα χωριό της επαρχίας Ερζερούμ στην ανατολική Τουρκία, ο Γκιουλέν είχε έναν πατέρα ιμάμη και από μικρός μελετούσε το Κοράνι. Το 1959 διορίστηκε ιμάμης σε τζαμί της Αδριανούπολης και κέρδισε αναγνωρισιμότητα ως ιεροκήρυκας τη δεκαετία του ’60 στη Σμύρνη, όπου ίδρυσε φοιτητικές εστίες και επιδίωξε να εξαπλώσει τις ιδέες του μέσω ενός δικτύου σχολείων που επεκτάθηκαν σε πολλές χώρες.

Η στρατηγική του περιλάμβανε την προώθηση ενός μετριοπαθούς ισλάμ με έμφαση στη δυτικότροπη εκπαίδευση και τη διαθρησκειακή επικοινωνία. Μεταξύ των υποστηρικτών του, το κίνημα του Γκιουλέν γνωστό ως «Χιζμέτ», που σημαίνει «υπηρεσία», επέφερε μεγάλη επιρροή, η οποία όμως μειώθηκε έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και τις επακόλουθες διαρκείς καταστολές στην Τουρκία.

Αρχικά, ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Ερντογάν και του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν το 2013, όταν έρευνες για διαφθορά στοχοθέτησαν υπουργούς και αξιωματούχους του Ερντογάν. Το 2014, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Γκιουλέν, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης το 2016. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους υποστηρικτές του Γκιουλέν ως προδότες, επιβλήθηκε σφοδρή καταστολή και сотερικές ενοποιήσεις σε εκπαίδευση, ΜΜΕ και επιχειρήσεις συνδεόμενες μαζί του.

Ο Γκιουλέν εν τω μεταξύ παρέμενε στην Πενσιλβάνια και δήλωνε πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, υπήρξε ευάλωτος σε θέματα υγείας και δεχόταν ιατρική παρακολούθηση, ενώ η τουρκική κυβέρνηση πίεζε για την έκδοσή του.

Πηγή: newsbeast.gr