Αποτελείση μία εμβληματική προσωπικότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), διακρινόμενος για την ικανότητα του να εκτελεί με επιτυχία σύνθετες αποστολές κατασκοπίας. Ο αντιστράτηγος Βασίλης Γιαννόπουλος θα μπορούσε να θεωρηθεί ο Έλληνας James Bond. Μεταξύ των υπερβολικά επικίνδυνων αποστολών του, μία από τις πιο αξέχαστες είναι εκείνη που τον οδήγησε να περάσει παράνομα από τα τουρκικά σύνορα στην περιοχή του Ντογάν, όπου, μεταμφιεσμένος, εισήλθε στο στρατηγείο της «Στρατιάς του Αιγαίου» στη Σμύρνη. Εκεί κατάφερε να φωτογραφίσει στρατιωτικούς χάρτες και απόρρητα έγγραφα, καταγράφοντας κάθε λεπτομέρεια μιας στρατιωτικής άσκησης που αφορούσε επιθετικά σχέδια κατά της Ελλάδας.
Ο Βασίλης Γιαννόπουλος, γεννημένος το 1946 στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, ανατράφηκε σε μια περιοχή όπου οι καιρικές συνθήκες είναι σκληρές. Η πολυτάραχη ζωή του εκεί καλλιέργησε στον νεαρό Βασίλη την αίσθηση του πατριωτισμού. Έτσι, το 1965, αποφάσισε να εισέλθει στη Σχολή Ευελπίδων. Μετά την αποφοίτησή του, η επιθυμία του να υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) τον οδήγησε στην εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας, γεγονός που αποδείχθηκε καθοριστικό για την καριέρα του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του από το 1987 έως το 1995, ο Βασίλης Γιαννόπουλος συμμετείχε σε πολλές αποστολές με επίκεντρο την Τουρκία. Η στρατηγική του να αποφεύγει τις αεροπορικές μετακινήσεις υπέρ των θαλάσσιων οδών και κρυφών διαδρομών αποδεικνύει το θάρρος και την προσαρμοστικότητα του σε επικίνδυνες καταστάσεις. Οι οικογενειακοί του δεσμοί από τη Σμύρνη τον κατέστησαν ικανό να εισχωρεί σε τουρκικές κοινωνικές δομές, παρακολουθώντας τις κινήσεις της 4ης Τουρκικής Στρατιάς.
Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η συμμετοχή του σε έρευνες για την εύρεση Ελληνοκύπριων αγνοούμενων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όπου πραγματοποίησε επικίνδυνες διαδρομές σε όλη την Τουρκία, ακόμη και σε φυλακές. Μία από τις πιο περίεργες συναντήσεις του ήταν με έναν Τούρκο πρώην αλεξιπτωτιστή, με τον οποίο ανέπτυξε μία φιλία που οδήγησε σε αποκαλύψεις για τις ενοχές του σχετικά με τις πράξεις του στην Κύπρο.
Μετά την αποστρατεία του, ο Γιαννόπουλος εισήλθε στην πολιτική, εκλεγόμενος δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου το 2006. Παρά την ήττα του το 2010, συνέχισε να υπηρετεί την τοπική κοινωνία με αφοσίωση. Οι διακρίσεις του, όπως ο τίτλος του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, αποδεικνύουν τη συνέπεια και την προσφορά του. Απεβίωσε τον Ιούνιο του 2020, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό αποτύπωμα στην ιστορία της εθνικής ασφάλειας.
Πηγή: newsbeast.gr