Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας για Άνεργους Νέους στην Ελλάδα

Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας για Άνεργους Νέους στην Ελλάδα


Περισσότεροι από 17.000 νέοι έχουν ήδη συμμετάσχει στο νέο «πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο. Έως σήμερα, 17.349 νέοι έχουν υπογράψει συμφωνητικά με επιχειρήσεις και έχουν ξεκινήσει τη δράση αυτή.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προετοιμασία 25.000 άνεργων νέων για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Οφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 18-29 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, και που δεν συμμετέχουν σε κανένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ούτε απασχολούνται. Η δράση στρέφεται προς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα.

Για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα, απαιτείται να μην έχει προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού κατά το τρίμηνο πριν από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Ανάλογα με τον αριθμό του προσωπικού τους, οι επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν με τους εξής περιορισμούς για τους ωφελούμενους:
– Επιχειρήσεις με 0 έως 3 άτομα – 1 ωφελούμενος
– Επιχειρήσεις με 4 έως 9 άτομα – 2 ωφελούμενοι
– Επιχειρήσεις με 10 έως 19 άτομα – 3 ωφελούμενοι
– Επιχειρήσεις με 20 έως 30 άτομα – 5 ωφελούμενοι
– Επιχειρήσεις με 31 έως 50 άτομα – 8 ωφελούμενοι
– Επιχειρήσεις με πάνω από 51 άτομα – 20% του προσωπικού και έως 20 ωφελούμενοι

Η διάρκεια του προγράμματος είναι επτά μήνες και η ΔΥΠΑ καταβάλλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό, συμπεριλαμβανομένων πλήρων ασφαλιστικών εισφορών, δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, διασφαλίζοντας παράλληλα πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέσω του e-ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή: οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσω gov.gr, προσδιορίζοντας τη θέση και τα απαιτούμενα προσόντα. Η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει την πληρότητα των προϋποθέσεων και οι εργασιακοί σύμβουλοι υποδεικνύουν υποψηφίους στην επιχείρηση, η οποία επιλέγει.

Με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα επιδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο καθώς και από την ΕΕ, μέσω του προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή». Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.dypa.gov.gr/anoikta-proghrammata. Πηγή: newsbeast.gr