Προώθηση της Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης στο Εργασιακό Περιβάλλον

Προώθηση της Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης στο Εργασιακό Περιβάλλον


Διαξιοδότητα και η υγιής ένταξη όλων στον επαγγελματικό στίβο τονίζεται στο «6ο Συνέδριο Διαφορετικότητας στην Επιχειρηματικότητα 2024», που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη διοργάνωση του ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) και του Diversity Charter Ελλάδος σε συνεργασία με τη Bοussias. Από το πρωί, επαγγελματίες, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι οργανισμών συγκεντρώνονται για να εξερευνήσουν βέλτιστες πρακτικές ενσωμάτωσης, αναλύοντας τους έξι κύριους πυλώνες της διαφορετικότητας: φύλο, ηλικία, φυλή/χρώμα, αναπηρία/χρόνια πάθηση, εθνική/εθνοτική καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό/ταυτότητα φύλου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΑΝ, Σταύρος Μηλιώνης, επισήμανε την ανάγκη να αποβληθούν τα στερεότυπα και ανέφερε ότι παρόλο που έχουν γίνει βήματα προόδου για τα δικαιώματα της LGTQI+ κοινότητας, οι προκλήσεις παραμένουν. Υπογράμμισε ότι η σιωπή ενθαρρύνει τους καταπιεστές και κάλεσε όλους να διεκδικήσουν την ισότητα και τη συμπερίληψη σε κάθε επίπεδο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αποδοχή της διαφορετικότητας έχει γίνει θεμελιώδες σημείο φιλοσοφίας και στρατηγικής για πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, τόνισε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος την υποστήριξη των βέλτιστων πρακτικών ποικιλομορφίας, οι οποίες προάγουν την επιχειρηματικότητα και τη συνοχή στην κοινωνία. Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα, σημείωσε τη συνεχόμενη προσπάθεια για διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ενώ η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, Μαρία Κουρή, τόνισε τη σημασία της μείωσης των ανισοτήτων.

Από την άλλη πλευρά, η Helena Banner, ανώτερη ειδικός στην πολιτική επικοινωνία και ηγεσία, προκάλεσε αίσθηση με την παρέμβασή της. Σημείωσε ότι η ενδυνάμωση των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους απαιτεί τη συμμετοχή και των ανδρών στη συζήτηση για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Υπογράμμισε τις δεξιότητες των γυναικών, όπως η συναισθηματική ευφυΐα και η ενσυναίσθηση, που είναι απαραίτητες στον ηγετικό και εργασιακό τομέα. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι πολλές δομές εξουσίας έχουν διαμορφωθεί ιστορικά από άνδρες, επισημαίνοντας τη σημασία της εκπροσώπησης των γυναικών.

Η Banner κάλεσε σε συνεργασία όλων, ανδρών και γυναικών, για τη δημιουργία ενός πιο inclusive εργασιακού περιβάλλοντος, προτείνοντας βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Προτείνει την αρχή από την ηγεσία, καθώς και την ανάπτυξη ειλικρινών συζητήσεων που θα τροφοδοτούν το σεβασμό και την αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας.

Πηγή: newsbeast.gr