Προώθηση της Διαφορετικότητας στην Ελληνική Επιχειρηματικότητα μέσω της Χάρτας Διαφορετικότητας

Προώθηση της Διαφορετικότητας στην Ελληνική Επιχειρηματικότητα μέσω της Χάρτας Διαφορετικότητας


Η Χάρτα Διαφορετικότητας αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικεντρωμένη στην προώθηση της διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις. Σκοπός της είναι να κεντρίσει την προσοχή και να δεσμεύσει τους οργανισμούς στην εφαρμογή της ισότητας και των ίσων ευκαιριών σε κάθε εργασιακό χώρο. Ανάμεσα στις καίριες θεματικές που θα παρουσιαστούν στο 6ο Συνέδριο για τη Διαφορετικότητα στις Ελληνικές Επιχειρήσεις, είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας και η σημαντικότητα της συμπερίληψης, τα οποία αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της στρατηγικής πολλών οργανισμών.

Το συνέδριο αυτό, που θα διεξαχθεί στο Ζάππειο στις 10 Οκτωβρίου 2024, θα εστιάσει ιδιαίτερα στην ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου, αναμένονται οι συμμετοχές του προεδρεύοντα της Παραολυμπιακής Επιτροπής και παραολυμπιονικών, καθώς και της Helena Banner, που θα συζητήσει την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Ο Σταύρος Μηλιώνης, πρόεδρος του ΚΕΑΝ, τόνισε την καθυστέρηση που υπήρξε στην υιοθέτηση της Χάρτας Διαφορετικότητας στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 2019. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε θεσμικούς, πολιτισμικούς και οικονομικούς παράγοντες, με την οικονομική κρίση του 2010 να έχει σημαντικό ρόλο στην προτεραιότητα των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες, έχουν αρχίσει να υιοθετούν τη Χάρτα Διαφορετικότητας με σοβαρότητα, κατανοώντας τα οφέλη της. Ενδεικτικά, εταιρείες όπως η Pfizer και η Cosmote προχωρούν σε δράσεις που προάγουν την διαφορετικότητα εντός του οργανισμού τους.

Η υπογραφή της Χάρτας δεν αποτελεί νομική υποχρέωση, αλλά μια δήλωση προθέσεων που σηματοδοτεί τη δέσμευση μιας επιχείρησης να ενσωματώσει πολιτικές διαφορετικότητας και ισότητας. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν αναμένεται να βλέπουν αύξηση κερδών και βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, σύμφωνα με μελέτες, όπως αυτές της Deloitte και της McKinsey.

Προβλέπεται επίσης η επέκταση της Χάρτας και στον δημόσιο τομέα, με στόχο περισσότερες συμμετοχές από δήμους, περιφέρειες και υπουργεία. Η μαζική συμμετοχή του δημόσιου τομέα θεωρείται κρίσιμη για την επιτυχία της πρωτοβουλίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά την πρόοδο της Ελλάδας στη διαφορετικότητα, και παρά τις θετικές εξελίξεις, υπάρχουν αρκετές προκλήσεις και τομείς στους οποίους απαιτείται βελτίωση.

Πηγή: newsbeast.gr