Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια για τον περιορισμό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, συμμετείχε σε συσκέψεις σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, ενώ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, πραγματοποίησε παρόμοιες συναντήσεις σε Καβάλα και Ξάνθη. Στις προσεχείς ημέρες θα διεξαχθούν συναντήσεις και σε Σέρρες και Θεσσαλία.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν τα μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων για 10 ημέρες, καθώς η επιτυχία του περιορισμού και της εκρίζωσης της ευλογιάς εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας. Επιπλέον, αναμένεται η προκήρυξη πρόσληψης κτηνιάτρων από την περιφέρεια, εκτός ΑΣΕΠ. Μέχρι στιγμής, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα έχουν φτάσει τα 110, με 24.000 ζώα να έχουν θανατωθεί.
Βασικά προληπτικά μέτρα έχουν στόχο την αποφυγή της διασποράς της νόσου από ζώο σε ζώο και την εκρίζωσή της, και αυτά εφαρμόζονται και στις αίγες, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν ως φορείς της ασθένειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς η ευλογιά δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους.
Απαντώντας σε ερωτήματα καταναλωτών, το γάλα είναι ασφαλές για κατανάλωση, εφόσον υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, ενώ το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά. Σε περίπτωση υποψίας για νόσηση, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες πρέπει να ενημερωθούν αμέσως, ενώ το άρρωστο ζώο θα πρέπει να απομονωθεί και το κοπάδι να περιοριστεί.
Η διαχείριση της νόσου περιλαμβάνει την υγειονομική ταφή των μολυσμένων ζώων και την οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή. Επιπλέον, η διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας και η καταβολή ενισχυμένης αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους είναι επίσης μέρος της στρατηγικής για την καταπολέμηση της ευλογιάς.
Πηγή: newsbeast.gr