Ο ρομποτικός βοηθός Maestro παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του 19ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κολοπρωκτολογίας (ESCP), που διεξάγεται στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η επίδειξη έγινε από την ήδη καθιερωμένη στη Θεσσαλονίκη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων «i4G» και αναδείχθηκε ως πρωτοβουλία της εταιρείας Moon Surgical, που ιδρύθηκε το 2019 στο Παρίσι, σε συνεργασία με τη βιομηχανία Nvidia, η οποία ειδικεύεται σε μικροεπεξεργαστές για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Το Maestro είναι ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένο να λειτουργεί ως βοηθός στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Διαθέτει δύο βραχίονες που του επιτρέπουν να κρατά σταθερή την κάμερα και να δίνει με ακρίβεια πληροφορίες στον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Επίσης, προσαρμόζεται στα ηχεία των νοσοκομείων, παρέχοντας αυτονομία στον χειρουργό, καθώς δεν απαιτεί βοήθεια από προσωπικό κατά την εκτέλεση των επεμβάσεων. Το ρομποτικό σύστημα περιλαμβάνει έναν μεγάλο υπολογιστή που, με τη βοήθεια αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζει τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Η χρήση του Maestro έχει ήδη αποδώσει καρπούς, με το ρομπότ να έχει συμμετάσχει σε 400 χειρουργικές επεμβάσεις σε δυο νοσοκομεία στη Γαλλία και δύο στις ΗΠΑ, κυρίως σε περιπτώσεις χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της Moon Surgical, Eric Ermenault, οι παροχές του ρομπότ συμβάλλουν στη μείωση των λιστών αναμονής για χειρουργεία, καθώς ο χειρούργος μπορεί να εργάζεται χωρίς βοήθεια νοσοκόμας, διοχετεύοντας τους διαθέσιμους πόρους σε περισσότερες επεμβάσεις.
Σχολιάζοντας τη συνεργασία με την Nvidia, ο Ermenault ανέφερε ότι έχουν αναπτυχθεί αλγόριθμοι που ενισχύουν την αναγνώριση εικόνας, επιτρέποντας στο ρομπότ να αναγνωρίζει χειρουργικά εργαλεία, κάτι που αποδεικνύει την πρόοδο της ρομποτικής χειρουργικής.
Η προσφορά του Maestro είναι οικονομική, καθώς το κόστος για κάθε χειρουργείο κυμαίνεται γύρω στα 300 ευρώ, σε αντίθεση με 3.000 ευρώ που κοστίζουν οι επεμβάσεις με παραδοσιακά ρομποτικά συστήματα. Αυτή η οικονομική διαφοροποίηση προκύπτει από την απλότητα του συστήματος και τη διαχείριση των εργαλείων, πολλά εκ των οποίων είναι επαναχρησιμοποιούμενα, μειώνοντας έτσι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που προβάλλουμε ευρωπαϊκή τεχνολογία από τη Θεσσαλονίκη στο διεθνές κοινό», δήλωσε ο Θεολόγης Προκοπίου, διευθύνων σύμβουλος της «i4G».
Πηγή: newsbeast.gr