Ανοίγει η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους ΟΤΑ, επιτρέποντας στους οφειλέτες να εξοφλήσουν εντός 60 δόσεων και να επωφεληθούν ευνοϊκών ρυθμίσεων, κυρίως για ευάλωτους πολίτες, ύστερα από την ψήφο του σχετικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών και τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.
Η ρύθμιση περιλαμβάνει κάθε είδους χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς δήμους και τις δημοτικές τους επιχειρήσεις, καθώς και προς τις περιφέρειες. Ζητήματα όπως η φορολογική ενημερότητα για τους πολίτες και η βελτίωση των οικονομικών των ΟΤΑ που θα δουν έσοδα από τα 3,6 δισ. ευρώ σε οφειλές προβάλλουν ως σημαντικά οφέλη.
Για να υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να το κάνουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025, στο πλαίσιο χρεών που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024. Οι ευάλωτοι οφειλέτες (με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 9.600 ευρώ) θα έχουν τη δυνατότητα απαλλαγής από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων:
– Εφάπαξ πληρωμή: 95% απαλλαγή
– 2 έως 6 δόσεις: 85% απαλλαγή
– 7 έως 12 δόσεις: 80% απαλλαγή
– 13 έως 60 δόσεις: 75% απαλλαγή
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα εκτός των ευάλωτων θα μπορούν επίσης να ρυθμίσουν χρέη έως 60 δόσεις, όμως χωρίς την εφαρμογή των παραπάνω απαλλαγών.
Η πληρωμή, είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης, πρέπει να γίνεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα που θα γνωστοποιηθεί η υπαγωγή στη ρύθμιση. Αν υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή, θα επιβάλλεται προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης. Αν ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή δύο συνεχόμενων δόσεων ή συνολικά τριών, η ρύθμιση διακόπτεται και τα χρέη θα αναβιώσουν με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητάει η απαλλαγή από προσαυξήσεις να είναι 100% για όλους τους οφειλέτες, ενώ η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης προτείνει τη δυνατότητα στις ΔΕΥΑ να αναλαμβάνουν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω ΔΟΥ και αύξηση του χρόνου παραγραφής από πέντε σε είκοσι χρόνια.
Επιπρόσθετα, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε οφειλές που ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ να υποβληθούν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τη ΔΟΥ να διαχειρίζεται τη διαδικασία ως χρέος του Δημοσίου σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ν. 4738/2020.
Πηγή: newsbeast.gr