Το Σουβλάκι Πατσά και η Διεκδίκηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη

Το Σουβλάκι Πατσά και η Διεκδίκηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη


Ένα σουβλάκι «με απ’ όλα» μπορεί να προσφέρει ποικιλία στις γεύσεις, ωστόσο η νέα τάση ανατρέπει τα δεδομένα, καθώς ο πατσάς έχει πλέον θέση στο τυλιχτό και μετατρέπεται σε σάντουιτς για τους λάτρεις του φαγητού που επιθυμούν να το απολαμβάνουν και στο χέρι. Ο χοντροκομμένος ή ψιλοκομμένος πατσάς, που μέχρι πρότινος ήταν προορισμένος μόνο για πιάτο, κερδίζει πλέον την προτίμηση των καλοφαγάδων.

Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στην αναγνωρισμένη σεφ Şemsa Denizsel, η οποία παρουσίασε την ιδέα του σουβλακιού πατσά κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης. Αυτή πραγματοποιήθηκε στο πατσατζίδικο Τσαρούχας, ένα από τα πιο δημοφιλή της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα πατσά. Στην ίδια εκδήλωση, η γνωστή σεφ Μαρία Εκμετσίογλου παρουσίασε και αυτή μια ενδιαφέρουσα γευστική πρόταση που συνδυάζει πατσά με χούμους ρεβιθιού.

Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και το τμήμα τουρισμού, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων. Ο σκοπός της ήταν να ενισχύσει τη Θεσσαλονίκη ως μέλος του δικτύου δημιουργικών πόλεων της UNESCO για τη γαστρονομία.

Επιπλέον, ο Δημήτρης Τσαρούχας, ιδιοκτήτης δεύτερης γενιάς του πατσατζίδικου, αποκάλυψε τα σχέδιά του για την αναγνώριση του πατσά ως προϊόν άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι δυο πρώτες φάσεις για την υποβολή αιτούμενου φακέλου στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ελπίζει να αφιερώσει αυτή τη διάκριση στον πατέρα του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή.

«Έχουμε περάσει άπειρες στιγμές σε αυτό το μαγαζί μαζί με τον αείμνηστο Νίκο Τσαρούχα, και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί αυτή η παράδοση ετών», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, δηλώνοντας την πεποίθησή του για τη διαχρονική σημασία του πατσά στην τοπική κουλτούρα.

Πηγή: newsbeast.gr