Η προσέγγιση Ισπανίας και Τουρκίας και η σύναψη στενών διπλωματικών σχέσεων, με το βλέμμα στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, ως «αντίβαρο» στην ελληνογαλλική συμφωνία, απασχολεί την Αθήνα, η οποία έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία.

Την ώρα που η Μαδρίτη θέλει να πουλήσει στην Άγκυρα φρεγάτες και υποβρύχια, ελληνικές διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν ότι το ζήτημα είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην Ισπανίδα ομόλογό του, εκείνη την περίοδο, Arancha González Laya, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών-μελών της ΕΕ να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει: «Τα κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω κοινή θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.

Το ζήτημα αυτό, καθώς και ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τέθηκε και κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του, José Manuel Albares,τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πηγή: newsone.gr