«Επτά πυροσβέστες της ΕΜΑΚ Κρήτης, που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού, μετακινούνται απλώ ς σε άλλη υπηρεσία εντός του νομού τους», λέει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης σχετικά με το θέμα της μετακίνησης των επτά πυροσβεστών της ΕΜΑΚ Κρήτης.

Όπως ο ίδιος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  αυτό θα γίνει, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη επίπτωση σε βάρος τους. «Όπως έχουμε τονίσει, όλοι όσοι υπηρετούν στην ΕΜΑΚ πρέπει να είναι εμβολιασμένοι», τονίζει.

«Εφαρμόστηκε απλώς η σχετική διαταγή», προσθέτει  ο κ. Κολοκούρης και τονίζει: «Είχαμε δώσει ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο σέ όσους υπηρετούν στην υπηρεσία για να εμβολιαστούν. Η ΕΜΑΚ παρέχει συνδρομή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όποιο μέρος του κόσμου, αν κριθεί αναγκαίο. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να είναι ανεμβολίαστοι».

Σημειώνεται, ότι οι θέσεις των επτά ατόμων θα καλυφθούν άμεσα από άλλους πυροσβέστες.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλληλων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Νικόλαο Λαυράνο ο οποίος μίλησε στο protothema.gr, εξηγήθηκε πως λόγω του ότι η ΕΜΑΚ συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές, το αρχηγείο και το αρμόδιο υπουργείο θεώρησε μετά και τις εισηγήσεις των επιστημόνων ότι δεν γίνεται μέλη των ΕΜΑΚ που καλούνται σε διεθνείς αποστολές, κυρίως, να είναι ανεμβολίαστοι.

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μετακινούνται από την ΕΜΑΚ σε σταθμούς της πόλης. Δίνεται φύλλο πορείας και μετακινούνται σε υπηρεσίες του νομού τους. Αυτοί οι συνάδελφοι αντικαθίστανται με άλλους συναδέλφους που έχουν εμβολιαστεί και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον», είπε.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στο πλαίσιο ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών και για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων υπαλλήλων που υπηρετούν στις εν λόγω Υπηρεσίες.

“Ήταν γνωστό αυτή η μετακίνηση σε όσους αρνούνταν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους να εμβολιαστούν και μάλιστα είχε δοθεί και παράταση από το αρχηγείο για να αποφασίσουν οι συνάδελφοι να εμβολιαστούν. Ήταν, λοιπόν γνωστό ότι θα γινόταν αυτή η μετακίνηση σε όσους δεν εμβολιάζονταν”, λέει ο κ. Λαυράνος.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία της Ομοσπονδίας από τις 8 ΕΜΑΚ ένα μεγάλο ποσοστό γύρω στο 85% είχαν κάνει εμβόλιο ή είχαν σκοπό να κάνουν. Έμεινε ένα 10%-15%. Από αυτό το ποσοστό κάποιοι πείστηκαν να κάνουν κάποιοι όχι.

Να επισημανθεί ότι από τα τέλη Ιουνίου δεν έχει γίνει δεκτή από το τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η διαταγή του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού που υπηρετεί στις ΕΜΑΚ.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών επιβάλουν τον εμβολιασμό τους.

Όπως αναφέρεται δε στην απόφαση: «Η λειτουργία μάλιστα αυτή δεν αρκεί να είναι μόνο συνεχής, αλλά πρέπει, ενόψει του ειδικού και κρίσιμου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του υπηρετούντος προσωπικού τους, η οποία είναι δυνατόν να διαταραχθεί σοβαρά σε περίπτωση που τα μέλη του προσβληθούν και νοσήσουν από τον κορωνοϊό covid-19».

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr