«Εμφύλιος» φαίνεται πως έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών, μετά την απόφαση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών να ζητήσει επί της ουσίας να απέχουν από τη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό οι καθηγητές Ιατρικής και όλα τα περιστατικά Covid να κατευθύνονται αποκλειστικά σε κλινικές του Εθνικού Συστήματος Υγείας!

Oπως ήταν λογικό, η απόφαση – σκάνδαλο της Ιατρικής Σχολής έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των υγειονομικών του δημόσιου συστήματος υγείας, με πολλούς να κάνουν λόγο για λιποταξία των πανεπιστημιακών γιατρών και τις ενώσεις να μιλούν για απόφαση – πρόκληση. Σε πολύ υψηλούς τόνους, το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ έκανε λόγο για προσχηματικό ενδιαφέρον των πανεπιστημιακών γιατρών, εξαπολύοντας δριμύ «κατηγορώ» για την αφωνία τους απέναντι στις πολιτικές υποστελέχωσης του ΕΣΥ.

«Η αγωνία τους για την όντως υποβαθμισμένη νοσηλεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας “δύσκολων και σπάνιων νοσημάτων, που απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία” και την αδιαμφισβήτητη ανάγκη τής διά ζώσης εκπαίδευσης των προπτυχιακών φοιτητών είναι προσχηματική. Αν πράγματι αγωνιούσαν, θα είχαν σταθεί στο πλευρό των φοιτητών της Ιατρικής που είχαν αποκλειστεί από την κλινική τους άσκηση. Αν πράγματι αγωνιούσαν, θα είχαν ενώσει τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, που δίνουν 18 μήνες τώρα διπλό αγώνα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Και, κατόπιν, πρόσθεσαν: «Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν, τους ενημερώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν υποβαθμίστηκε η νοσηλεία μόνο “των δύσκολων και σπάνιων νοσημάτων”, αλλά συνολικά της υπόλοιπης, πλην Covid, νοσηρότητας, εξαιτίας της μετατροπής του Συστήματος Υγείας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, σε σύστημα μίας νόσου. Τους ενημερώνουμε, επίσης, ότι την περίοδο της πανδημίας δεν διακόπηκε μόνο η διά ζώσης εκπαίδευση των προπτυχιακών μελλοντικών συναδέλφων μας, αλλά, και πάλι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η εκπαίδευση των ειδικευόμενων συναδέλφων μας. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, δεν θυμόμαστε να ψέλλισαν κουβέντα».

Τούς προσέβαλε βάναυσα

Μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ συμπλήρωσε πως η απόφαση της Ιατρικής Σχολής προσέβαλε βάναυσα τους γιατρούς του ΕΣΥ, με τις υποδείξεις της για «τα πρωτόκολλα κριτηρίων εισαγωγής και εξιτηρίων, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός στους χρόνους νοσηλείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν Covid περιστατικά».

«Οι γιατροί του ΕΣΥ γνωρίζουν τα πρωτόκολλα εισαγωγής και εξιτηρίων ασθενών με Covid. Tα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα 18 μήνες τώρα. Αυτοί που φαίνεται να αγνοούν ότι τα πρωτόκολλα δεν εφαρμόζονται στο κενό, αλλά σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης, έλλειψης κατάλληλων υποδομών και εξοπλισμού, είναι οι “αξιότιμοι» καθηγητές”», ανέφεραν με νόημα.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι καταγγελίες του γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, Πάνου Παπανικολάου, ο οποίος μιλά για προσπάθεια σκανδαλώδους απαλλαγής των πανεπιστημιακών γιατρών από τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό, ενώ καλεί το ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ να μην υποκύψει στα κελεύσματα των μεγαλογιατρών.

Πηγή: newsone.gr