Από το τέλος Μαρτίου οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη σημερινή  ενημέρωση

Από το τέλος Μαρτίου οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν. Η επιλογή θα μπορεί να γίνει ανάμεσα στα διαθέσιμα εμβόλια, καθώς θα ενοποιηθούν τα δύο συστήματα που έχουμε, δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή  ενημέρωση.

Στο ερώτημα πότε θα αποκτήσουν οι πολίτες τη δυνατότητα να επιλέξουν με ποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κοροναϊού θέλουν να εμβολιαστούν, απάντησε κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, από το τέλος Μαρτίου, οπότε αναμένεται να ενωθούν τα συστήματα των εμβολίων Pfizer και Moderna από τη μία και AstraZeneca από την άλλη, τότε «ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει», εφόσον φυσικά υπάρχει επάρκεια.

«Κατ’ αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δύο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και όσοι είναι δικαιούχοι με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της AstraZeneca. Από τη στιγμή που στο τέλος του μήνα θα ενωθούν τα δύο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο ερώτημα εάν θα δοθεί δυνατότητα υποκατάστασης, στην περίπτωση που κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

Κατά την ενημέρωση, τονίστηκε ότι το ποσοστό εμβολιασμών AstraZeneca είναι στο 85% και δεν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις. «Να θυμίσω ότι είναι ένα εμβόλιο, το οποίο φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ακόμα και φιαλίδιο να ανοιχτεί, μετακυλίεται στην επόμενη μέρα. Άρα, δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν χρησιμοποιήθηκαν για κάποιες άλλες ομάδες», είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές χώρες ανέστειλαν τον εμβολιασμό πολιτών τους με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ορισμένοι εμφάνισαν θρομβοεμβολικό επεισόδιο. Ωστόσο, στην Ελλάδα, θα συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου καθώς, όπως είπε, λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιηθεί το σκεύασμα, ενώ τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμών Φαρμάκων όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

in.gr

Πηγή: newsone.gr