Η θετική πορεία της επιδημίας στη χώρα συμπορεύεται με τον βραχυπρόθεσμο στόχο που ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους για πάνω από 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμούς έως το τέλος Μαΐου, περισσότερους από 3,5 εκατ. για μία δόση και πάνω από 2 εκατ. για δύο δόσεις, αυξάνοντας τα ποσοστά κάλυψης στο 34% και 20% του ενήλικου πληθυσμού αντίστοιχα.

Γκάζι στους εμβολιασμούς από «Γαλάζια Ελευθέρια» και ιδιωτικό τομέα

Τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών αποτυπώνει ο αριθμός των 4.405.618 εμβολιασμών, 2.836.987 με μία δόση και 1.624.604 με 2 δόσεις. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τα ποσοστά απορρόφησης των εμβολίων έως σήμερα το απόγευμα διαμορφώνονται ως εξής:

-88% για το σκεύασμα της Pfizer (3.103.500 εμβολιασμοί από 3,494 εκατ. διαθέσιμα εμβόλια)
-65%για της AstraZeneca (786.832 εμβολιασμούς από 1.221.400 διαθέσιμες δόσεις)
-84,3% για της Moderna (397.600 εμβολιασμοί από 471.600 διαθέσιμες δόσεις).

Τα 1.517 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην επικράτεια αναμένεται να αυξηθούν χάρη στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που αποτιμάται σε σχεδόν 300 ιδιωτικά κέντρα αυτή τη στιγμή, και στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη στα νησιά. Από αύριο βράδυ, όλοι οι κάτοικοι, διαμένοντες και εποχικοί εργαζόμενοι στα 19 νησιά που περιλαμβάνει η επιχείρηση, θα έχουν πρόσβαση στο μονοδοσικό εμβόλιο τηςJohnson & Johnson. Επιπλέον, από 25 και 31 Μαΐου τίθενται σε λειτουργία σε Ρόδο και Κέρκυρα αντίστοιχα δύο εμβολιαστικοί σταθμοί αυξημένης δυναμικότητας.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44, για όλα τα εμβόλια και αμέσως μετά, κατά τον κ. Θεμιστοκλέους, εφόσον αξιολογηθεί ο αριθμός των ραντεβού, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές ομάδες 35-39 και 30-34 ακολούθως.

Τέλος, αναφορικά με τις αναμενόμενες δόσεις των εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε:

-1.860.000 δόσεις, συν 566.000 σε δεύτερο χρόνο από την Pfizer
-308.000 δόσεις από τη Moderna
-348.000 δόσεις, συν 450.000 δόσεις τον Ιούνιο, από την AstraZeneca
-152.000 δόσεις μέσα στον Μάιο και στις 2 Ιουνίου τα υπόλοιπα από την Johnson & Johnson.

Αναπροσαρμογή στο σχέδιο «Ελευθερία» για αναρρώσαντες από COVID-19

Ταχύτερη κάλυψη του πληθυσμού με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου έναντι τηςCOVID-19 αναμένεται από την αναπροσαρμογή του εμβολιαστικού σχεδιασμού στη χώρα, έπειτα από τα ενθαρρυντικά ευρήματα πολυκεντρικής προοπτικής μελέτης που προδημοσιεύτηκε στοBMJ

Σε 1.309 επαγγελματίες υγείας που νόσησαν και εμβολιάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα τουSARS-CoV-2 παραμένουν έως και 13 μήνες, μειώνοντας τον κίνδυνο επαναλοίμωξης έως 96%, προστατεύοντας επιπλέον από τις συνήθεις μεταλλάξεις όπως του βρετανικού στελέχους και κάποιων από το νοτιοαφρικανικό. Μάλιστα, καταγράφηκε εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση μετά από μία μόλις δόση εμβολίου στους αναρρώσαντες απόCOVID-19.

Έτσι, σύμφωνα με την ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι της Επιτροπής τροποποιούνται προς μία μόνο δόση εμβολίου μετά από φυσική νόσηση.

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος, τα επιστημονικά ευρήματα δίνουν απάντηση σε όσους αμφισβητούν τη μακρά αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του και αρνούνται να εμβολιαστούν, σε μια συγκυρία που η ευθύνη της κοινωνίας είναι ακόμη μεγαλύτερη απέναντι σε ευπαθείς ομάδες όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και μεταμοσχευμένοι, για τους οποίους πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μόλις το 46% θα επιτύχει ικανοποιητική προστασία από τον πλήρη εμβολιασμό (2 δόσεις).

Στις συμπληγάδες του κορωνοϊού παραμένει η Αθήνα

«Υπάρχει μια καθοδική πορεία συνολικά, περίπου 20-25% στις ΜΕΘ και περίπου 35-40% στους νοσηλευόμενους ενώ υπάρχει μια πτώση στον κινούμενο μέσο όρο στα κρούσματα περίπου 800 κρούσματα λιγότερα», δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου του Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους συνεχώς μειούμενους επιδημιολογικούς δείκτες που σηματοδοτούν την ολική επιστροφή προς την κανονικότητα και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δηλωτική είναι η επαναφορά των νοσοκομείων Θριάσιο και Σισμανόγλειο στις εφημερίες ως νοσοκομεία για όλα τα περιστατικά και όχι μόνοCovid-19 από αυτή τη βδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιουνίου.

Θετική αποτυπώνεται η εγχώρια πορεία της πανδημίας μετά τον σημερινό μικρότερο αριθμό διασωληνωμένων (647 από 656) αλλά και από τα νούμερα νέων κρουσμάτων (1.402) και θανάτων (56) που, μολονότι αυξημένοι σε σχέση με χθες, παραμένουν σε χαμηλά σχετικά επίπεδα.

Ωστόσο, «η πανδημία είναι ακόμα εδώ και καραδοκεί», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα συνήθη λιγοστά τεστ κορωνοϊού της Δευτέρας, 23.328 για σήμερα, τα οποία δεν δύνανται να αποτυπώσουν την πραγματική επιδημιολογική εικόνα, για σήμερα δίνουν 687 στην Αττική με τα 157 στο Κέντρο της Αθήνας, και τριψήφιες επιδόσεις ακόμα για Ανατολική Αττική (106), Πειραιά (104) και Νότια προάστια (101).

Η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 134 νέα κρούσματα και από τον υπόλοιπο επιδημιολογικό χάρτη, τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίζονται στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας (55), Αχαΐας (47), Λάρισας (41) και Μαγνησίας (35).

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr