«Αυτό που αντικρίσαμε όταν η Ιωάννα ήρθε στα επείγοντα ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος της εν μέρει σώθηκε επειδή φορούσε στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι», κατάθεσε πριν από λίγο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι, ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan, όπου μεταφέρθηκε αμέσως μετά την επίθεση η νεαρή γυναίκα.

Ο εν λόγω μάρτυρας είναι ο δεύτερος που καταθέτει σήμερα στη δίκη -η διαδικασία και σήμερα αναμένεται να είναι μαραθώνια- καθώς λίγο νωρίτερα είχε καταθέσει η Διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής του Θριάσιου Νοσοκομείου, Μαρία Καλοφώνου.

Αρχίζοντας την κατάθεσή του στη δίκη ο μάρτυρας γιατρός ανέφερε: «Το έγκαυμα θεωρείται το μεγαλύτερο τραύμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εγκαύματα αξιολογούνται με βάση την έκταση και το βάθος. Η ασθενής προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος της εν μέρη σώθηκε επειδή φορούσα στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ».

Όπως εξήγησε ο μάρτυρας η Ιωάννα από την επίθεση που δέχθηκε έπρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά, διότι σύμφωνα με την κατάθεσή του η ιδιότητα του θειικού οξέως είναι να τραβά το νερό.

«Έρεπε να πάρει οκτώ κιλά σε υγρά. Είχα να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία. Διέτρεξε κίνδυνο ζωής, ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ».

Ο διευθυντής γιατρός του Metropolitan δέχθηκε όμως και ερωτήσεις από την έδρα για το σημείο εκείνο της κατάθεσής του στην αστυνομία στο οποίο είχε μιλήσει για επιπλοκές που θα μπορούσαν να συμβούν στο θύμα. Όπως τόνισε μιλούσε ακόμη για θάνατο.

Ο ίδιος επισήμανε πως η κίνηση της Ιωάννας να προστρέξει αμέσως μετά την επίθεση στο φαρμακείο και να ρίξει νερό στο σώμα της και το πρόσωπό της βοήθησαν την κατάσταση. «Το υγρό συνέχιζε να προχωρά ακόμη και όταν την έφεραν στο νοσοκομείο. Και προχωράει μέχρι να εξουδετερωθεί με πλύσεις», ανέφερε ο μάρτυρας.

ΕισαγγελέαςΑπό την εικόνα που αντικρίσατε είστε σε θέση να εκτίμηση για την ποσότητα που δέχτηκε;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Έχει την ιδιότητα να διασπείρεται συνεχώς το υγρό. Η ιδιότητα του θειικού οξέως είναι να τραβά το νερό. Το οξύ δέσμευε τον όγκο του νερού.

ΠάρεδροςΑν είχε καθυστερήσει να φτάσει στο νοσοκομείο θα μπορούσε να επέλθει κάποια ανακοπή;

Μάρτυρας: Ναι, είναι το καρδιογενές σοκ, που προκαλεί αρρυθμίες και κοιλιακή μαρμαρυγή.

ΠάρεδροςΣε πόσο χρόνο θα μπορούσε να επέλθει κάτι μη αντιμετωπίσιμο;

ΜάρτυραςΕξαρτάται. Σε εμάς η Ιωάννα ήρθε ουρλιάζοντας.

Εισαγγελέας: Θα είχε καταλήξει η Ιωάννα από την έκταση και την ένταση των εγκαυμάτων;

ΜάρτυραςΑπό τις επιπλοκές τους.

Εισαγγελέας: Γιατί θα κατέληγε αν δεν υπήρχε γειτνίαση του τόπου εγκλήματος με νοσοκομείο;

ΜάρτυραςΑπό τις επιπλοκές.

ΕισαγγελέαςΓιατί της έσωσε τη ζωή η γειτνίαση;

ΜάρτυραςΈχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.

ΕισαγγελέαςΕίχε ένταση εγκαυμάτων;

Μάρτυρας: Ε, δεν είχε με 20%;

ΕισαγγελέαςΤα εγκαύματα ήταν πολύ σοβαρότερα του μέσου όρου; Σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος ζωής;

ΜάρτυραςΕίχαμε έγκαυμα στο πρόσωπο, μύτη, αυτί, τράχηλο. Σε ζωτικά σημεία.

ΕισαγγελέαςΛέτε στο δικαστήριο ότι η ποσότητα που δέχτηκε και ότι αν δε μεταφέρονται σε άμεσο χρόνο στο νοσοκομείο θα είχε καταλήξει;

ΜάρτυραςΌχι, αυτό δεν το λέω. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα είχε γίνει.

ΕισαγγελέαςΗ Ιωάννα γιατί θα κατέληγε αν κατέληγε; Κάθε άνθρωπος που δεχθεί έτσι επίθεση με βιτριόλι μπορεί να καταλήξει;

Μάρτυρας: Εξαρτάται από το βάθος και την έκταση.

Απαντώντας τέλος σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας γιατρός, ανέφερε ότι η Ιωάννα θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της αν δεν είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα η κατάστασή της. «Ήταν τυχερή που ήταν κοντά το νοσοκομείο. Αν δεν της έριχνε νερό η φαρμακοποιός, κινδύνευε να καταλήξει πριν φτάσει στο νοσοκομείο», είπε.

Τι είπε ο πλαστικός χειρουργός Πέτρος Δημοβέλης στις κάμερες

«Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, σε όλη την καριέρα μου έχω δει μόνο τρία χημικά εγκαύματα με βιτριόλι, θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τη ζωή της», είπε βγαίνοντας από το δικαστήριο ο πλαστικός χειρουργός Πέτρος Δημοβέλης.

«Στο 7μηνο που πέρασε μετά οι επιπλοκές ήταν πάρα πολλές. Οι πρώτες πλύσεις που που δέχθηκε από το φαρμακείο βοήθησαν αρκετά, διότι η θερμότητα η οποία αναπτύχθηκε άγγιζε τους 400 βαθμούς. Οι πρώτες πλύσεις την έριξαν γύρω στους 300 βαθμούς και μετά εμείς στο νοσοκομείο καταφέραμε να το ρίξουμε στους 50 με 100», πρόσθεσε.

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr