«Ρε ανήθικε, εμείς όταν ξεκινήσαμε αυτή την πορεία πήραμε μαζί το σάβανό μας»: Έτσι απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προς την κοινοβουλευτική του ομάδα, στην δήλωση εκπρόσώπου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι λόγω του εναγκαλισμού του με το Ισλάμ, ο πρόεδρος της Τουρκίας κινδυνεύει να έχει το τέλος του Μεντερές, του πρωθυπουργού που απαγχονίστηκε το 1961.

«Ο συγχωρεμένος Μεντερές, κάποια περίοδο είχε δώσει προνόμια στους ισλαμιστές και αυτοί είχαν πάρει φόρα με τις απαιτήσεις τους. Αργότερα ο Μεντερές υποχρεώθηκε να βγάλει νόμο προστασίας των αρχών του Κεμάλ Ατατούρκ. Εύχομαι το τέλος του Ερντογάν μην είναι το ίδιο, να μην είναι παρόμοιο», είπε ο Ενγκίν Αλτάϊ,  εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του  Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ποιος ήταν ο Μεντερές

Ο Μεντερές διετέλεσε Πρωθυπουργός στην Τουρκία για μία δεκαετία- από το 1950 έως το 1960- και ήταν ο βασικός υποκινητής των διωγμών  χιλιάδων Ελλήνων στα «Σεπτεμβριανά» του 1955. Τον Μάιο του 1960, εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον  Τζελάλ Γκιουρσέλ, που ανέτρεψε την κυβέρνησή του. Ο Μεντερές και πολλά στελέχη της κυβέρνησης του συνελήφθησαν. Στη δίκη του, που διήρκεσε αρκετούς μήνες, ο Μεντερές κατηγορήθηκε για διαφθορά, αντιλαϊκή πολιτική, αλλά  και για την άγρια επίθεση εναντίον των Ελλήνων. Καταδικάστηκε σε θάνατο και απαγχονίστηκε.

Η οργή του Ερντογάν 

Η δήλωση του Αλτάι προκάλεσε την οργή του Ερντογάν ο οποίος απάντησε ότι είναι έτοιμος «να πεθάνει αν χρειαστεί»

«Ένας ανήθικος ένας θρασύς υπονόησε πως εύχεται το τέλος μου θα είναι όπως αυτό του Μεντερές. Ρε ανήθικε. Εμείς όταν ξεκινήσαμε αυτή την πορεία, πήραμε το σάβανό μας μαζί μας», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Ζαλισμένοι ακόμα με τον Δένδια στην Άγκυρα

Ακόμα και τώρα συζητείται στην Τουρκία η επίσκεψη Δένδια -και η σκληρή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στις προκλήσεις του ομόλογου του, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  πρόεδρος της Τουρκίας έσπευσε να ευχαριστήσει προσωπικά τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τις απαντήσεις που έδωσε στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια κατά τις επεισοδιακές κοινές τους δηλώσεις στην Άγκυρα.

«Εγώ ενώπιον σας θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Εξωτερικών μας για τις απαντήσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Δεν θα σκύψουμε ποτέ το κεφάλι μας και θα στεκόμαστε όρθιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr