Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Εστέμπαν Βολκόφ: Ο εγγονός και θεματοφύλακας της κληρονομιάς του Τρότσκι πέθανε στο...

Εστέμπαν Βολκόφ: Ο εγγονός και θεματοφύλακας της κληρονομιάς του Τρότσκι πέθανε στο Μεξικό

45
0

Θεωρείτο στο Μεξικό ο τελευταίος εν ζωή αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Λέοντα Τρότσκι, που σκοτώθηκε με χτύπημα με αξίνα πάγου στο κεφάλι από τον ισπανό μυστικό πράκτορα της NKVD Ραμόν Μερκαδέρ.

Οεγγονός και θεματοφύλακας της κληρονομιάς του ρώσου κομμουνιστή επαναστάτη Λέοντα Τρότσκι, ο Εστέμπαν Βολκόφ, πέθανε στο Μεξικό σε ηλικία 97 ετών, ανακοίνωσε το μουσείο που ίδρυσε.

«Ο διευθυντής μας, σύντροφος και φίλος Εστέμπαν Βολκόφ εγκατέλειψε αυτόν τον κόσμο στην ηλικία των 97 ετών», ανέφερε μέσω Facebook το Μουσείο του Σπιτιού του Λέοντα Τρότσκι.

Το μουσείο βρίσκεται στο σπίτι στο Μεξικό όπου ο Λέων Τρότσκι, εξορισμένος στο Μεξικό από τον Ιανουάριο του 1937, έζησε ως τη δολοφονία του, τον Αύγουστο του 1940.

Γεννημένος στη σημερινή Ουκρανία το 1926, ο Εστέμπαν Βολκόφ έφθασε στο Μεξικό σε ηλικία 13 ετών, χάρη σε κινήσεις που έκανε ο παππούς του. Η μητέρα του, η Ζινάιντα -κόρη του Τρότσκι- αυτοκτόνησε στο Παρίσι, όπου διέφευγε από την μυστική αστυνομία του Ιωσήφ Στάλιν, ενώ ο πατέρας του στάλθηκε στα γκουλάγκ τα χρόνια του 1930.

Θεωρείτο στο Μεξικό ο τελευταίος εν ζωή αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Λέοντα Τρότσκι, που σκοτώθηκε με χτύπημα με αξίνα πάγου στο κεφάλι από τον ισπανό μυστικό πράκτορα της NKVD Ραμόν Μερκαδέρ.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο BBC, ο Εστέμπαν Βολκόφ είχε αφηγηθεί πως επέστρεφε από το σχολείο όταν αντιλήφθηκε πως μπροστά στο σπίτι όπου ζούσε ο παππούς του βρισκόταν περιπολικό της αστυνομίας και κατόπιν είδε το αιμόφυρτο πτώμα του Τρότσκι πεσμένο στο έδαφος.

Μετά το έγκλημα ο Βολκόφ παρέμεινε στο Μεξικό, όπου σπούδασε χημεία και ίδρυσε το 1990 το μουσείο στο παλιό σπίτι του Λέοντα Τρότσκι, στη λαϊκή συνοικία Κογιοακάν της μεξικανικής πρωτεύουσας.

Ο Εστέμπαν Βολκόφ «έφερε σε πέρας το σημαντικότερο καθήκον της ζωής του: την υπεράσπιση των ιδεών και της διαδρομής του παππού του», ανέφερε το μουσείο στην ανακοίνωσή του.

real.gr

Πηγή: newsone.gr