Φρεγάτες, υποβρύχια, ελικόπτερα -αναγνωριστικά αλλά και επιθετικά- αεροσκάφη F-16, ειδικές δυνάμεις και πολλά άλλα μέσα θα συμμετέχουν από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στην εμφανώς αναβαθμισμένη άσκηση «Μέδουσα 10».

Πρόκειται για τη διμερή, διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου, στην οποία όμως αυτή τη φορά θα συμμετέχουν η Κύπρος, η Γαλλία αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίνοντας την ξεκάθαρη εικόνα ενός συνασπισμού δυνάμεων που θέλει και μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά μας δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ιδιαίτερη σημασία πάντως έχει η «ενσωμάτωση» των δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στους συμμετέχοντες στην άσκηση, που έρχεται λίγες ημέρες μετά την υπογραφή αμυντικής συμμαχίας με τη χώρα μας και δίνει τον τόνο της παγίωσης της παρουσίας τους στην περιοχή.

Σκοπός της άσκησης είναι η συνεκπαίδευση και η προαγωγή της συνεργασίας των μονάδων των χωρών αυτών. Η άσκηση θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, εντός του FIR Καΐρου, η οποία είναι παρόμοια με την περιοχή εκπαίδευσης της άσκησης «Μέδουσα 8», συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής ακτογραμμής.

Σύμφωνα με τη σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με δύο φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό, τέσσερα αεροσκάφη F-16, τα οποία θα μετασταθμεύσουν στην Αίγυπτο και τέσσερα αεροσκάφη F-16, τα οποία θα επιχειρούν από την έδρα τους, ένα ΑΣΕΠΕ, ένα ελικόπτερο Chinook, 3 AH-64, ένα αεροσκάφος C-130 και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Πηγή: newsone.gr